Mülkiye Müfettişleri Diyarbakır Byükşehir Beleadiye Başkanlığı yaptığı dönemde mera alanına ağaçlandırma çalışması yaparak ağaç diktiği gerekçesiyle Baydemir hakkında soruşturma açtı. Baydemir'e gönderilen yazıda, şöyle denildi:

"Diyarbakır İli Kayapınar İlçesi'nde bulunan 6883 nolu parselde kayıtlı bulunan meraya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırma çalışması yapmak ve ağaç dikmek suretiyle tecavüz ve müdahalede bulunulduğu iddia edilmektedir."

Müfettişlerin yazısında Danıştay 1'inci Dairesi'nin 24 Ekim 2011 tarihli Esas No: 2011/165 Kararında yer alan, "Yasama dokunulmazlığının 4483 sayılı kanun kapsamında ilgilinin ifadesinin alınmasına ve hakkında ön inceleme yapılmasına engel oluşturmadığı belirtilirken, bu nedenle yetkili merci tarafından verilen ön inceleme emri uyarınca Belediye Başkanı hakkında bir ön inceleme raporu düzenlenmesi ve yetkili merci tarafından söz konusu ön inceleme raporu da göz önünde bulundurmak suretiyle soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin bir kararın tesis edilmesi"ne atıfta bulunuldu. Baydemir'den 1 hafta içerisinde savunma yapması istendi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin belediye başkanlığı görevinin 2 yıl önce bitmesine rağmen hakkında onlarca soruşturma açıldığını ve açılmaya devam edildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Son iki yıl içerisinde müvekkilim ile ilgili belediye başkanlığı dönemindeki çalışmaları nedeniyle yaklaşık 30 soruşturma açıldı. Soruşturma yapılan konuların tamamı yasal ve hukuki çalışmalardır. Açılan çocuk kreşine Kürtçe isim verilmesi, hizmet götürülen köylerden bahsederken Kürtçe isimlerinin söylenmesi, Sarmaşık Derneği'ne yapılan yardımlar ve son olarak mera alınan ağaç dikilmesi gibi akıl ve izan dışı soruşturma konuları bulunuyor. İkinci husus ise, müvekkilimin yasama dokunulmazlığı olduğu için söz konusu idari soruşturmalar da hem mevzuata hem hukuka aykırıdır. Bununla ilgili atıfta bulunulan Danıştay kararı da Anayasa'ya aykırıdır ve zaten kararın bağlayıcılığı yoktur."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr