Türkiye’nin Suriye sınırındaki Rus uçağını düşürülmesiyle birlikte patlak veren krizin ardından geçen hafta ilk kez biraraya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rus lider Vladimir Putin, iki ülke arasında buzların eridiği görüntüsünü vermişti. ABD’nin saygın dergilerinden Foreign Policy ise dışarıda yumuşama sinyali verilmesine rağmen kapalı kapılar ardında Türkiye ve Rusya arasında soğuk savaşın hala devam ettiğini yazdı.

Ankara’ya sert suçlama

Dergiye konuşan diplomatlara dayandırılan makalede Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin’in geçen hafta gerçekleştirilen kapalı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında Türkiye’yi Suriye sınırında silah geçişine izin vermekle ve teröristlerin Suriye’ye geçişine göz yummaya devam etmekle suçladığı belirtildi. Rus hükümeti uçak krizi boyunca bu iddiaları sık sık dile getirmişti. Yazıda bu suçlamanın kamuoyundan gizlendiği belirtildi. Bir diplomat BMGK toplantısında Rusya’nın Türkiye’ye karşı katı tutum takındığına dikkat çekerken bir diğer diplomat Çurkin’in yorumlarının ilişkilerin yumuşaması girişimlerinden önceki Rus savlarını hatırlattığını belirtti.

‘Muhaliflere desteği kesin’

“Çurkin bu malzemelerin Türkiye sınırından nasıl geçtiği ve Türkiye’nin bu konuda hiçbir şey yapmaması üzerine eğildi” ifadelerini kullanan diplomat, Rus temsilcinin Türkiye ve ABD’nin muhaliflere verdiği desteği kesmelerini istediğini aktardı. Çurkin, toplantının ardından Ankara hükümetine Suriye’da radikallere karşı savaşan Kürtleri destekleme çağrısı yaparak Kürtlerin BM’nin evsahipliği yaptığı barış görüşmelerine katılmalarına izin vermelerini istedi.

Dergiye konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, her iki ülkenin de ilişkileri düzeltmek amacında olduğunu, Türkiye ve Rusya’nın her konuda fikir birliğinde olmasalarda birlikte çalışma geleneğine sahip olduğunu söyledi.

ABD basınında çıkan haberlere karşın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün gerçekleştirdiği Kazakistan ziyaretinde yaptığı açıklamada Rusya’nın Türkiye ile çok yönlü ilişkilerin düzelmesi için çabaladığını veErdoğan’ın ziyaretinin iki tarafında bunun üzerinde çalışmaya hazır olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye’nin Suriye sınırına gözlemci yerleştirilmesi önerilerini değerlendirdiğini belirtirken yardımcısı Mihail Bogdanov da Rusya, İran ve Türkiye’nin yakın zamanda Suriye konusunda üçlü bir görüşme yapabileceğini belirtmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr