"MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması" davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca Berberoğlu'nun tutuklanmasına karar verdi. Mahkumiyet kararı Enis Beberoğlu'nun "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadiyla açıklamak" suçunu işlediği gerekçesiyle verildi. Bugünkü duruşmada kararını açıklayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi önce "Mübbet hapis" cezasına hükmetti. Mahkeme "cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri " gözönüne alarak cezada indirim takdirini kullandı. Cezayı 25 yıla indirdi. Öte yandan Berberoğlu'yla aynı davada yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün dosyaları ayrıldı. 

BERBEROĞLU ADLİYEDEKİ POLİS MERKEZİNE GÖTÜRÜLDÜ

Hüküm açıklanırken çevik kuvvet polisleri de duruşmada hazır bulundu. Tutuklanmasına karar verilirken Berberoğlu ile birlikte duruşmayı izleyen çok sayıdaki CHP'li vekilin yaşadığı şaşkınlık yüz ifadelerine yansıdı. Daha sonra mahkeme başkanı duruşma salonunun boşaltımasına karar verdi. Ardından  Enis Berberoğlu, polis tarafından tutuklama işlemlerinin yapılması için adliye binasında bulunan polis merkezine götürüldü. CHP'li milletvekilleri de polis merkezine gitti.

Berberoğlu'na verilen cezanın gerekçesi şöyle:

Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama suçu.

Dosya içerisindeki HTS kayıtları, baz bilgileri, Can Dündar'ın açık kaynaklardan ve kitabında geçen beyanları dolayısıyla işlediği sabit olduğu anlaşılan suç dolayısıyla hükmolunan cezanın haddi itibariyle kaçacağı ve sakalanacağı hususunda somut emarelerin bulunması ayrıca CMK'nın 100. maddesinde ön görülen şartların gerçekleşmiş olması dolayısıyla tutuklanmasına.

Dosya içerisindeki HTS kayıtları, baz bilgileri, Can Dündar'ın açık kaynaklardan ve kitabında geçen beyanları dolayısıyla işlediği sabit olduğu anlaşılan suç dolayısıyla hükmolunan cezanın haddi itibariyle kaçacağı ve sakalanacağı hususunda somut emarelerin bulunması ayrıca CMK'nın 100. maddesinde ön görülen şartların gerçekleşmiş olması dolayısıyla tutuklanmasına.


'HABER YÜZÜNDEN MÜEBBET VERİLMEYE BU ÜLKEDE HUKUK ADI VERİLİYOR'

Kararın ardından konuşan Berberoğlu şunları söyledi:

Ben siyasete girerken şunun farkındaydım. Bu ülkede başbakanlar darbeyle devrildi. Bu ülkede siyasetçiler suikasta kurban gitti. Dolayısıyla bu risk benim iş tanımımda var. Ben hala neye üzülüyorum biliyor musunuz? Haber yüzünden müebbet verilmeye bu ülkede hukuk adı veriliyor.

CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Kararın ardından Enis Berberoğlu'nu arayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'yi olağanüstü toplantıya çağırdı.

Davanın geçmişi

Davaya konu olan ve Suriye’ye silah sevkiyatı iddialarını dile getiren görüntülü haber 29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Açılan soruşturma kapsamında Dündar ve Gül 26 Kasım 2015 tarihinde tutuklandı ve 92 gün tutuklu kaldı. İki gazeteci Anayasa Mahkemesi’nin tutuklanmalarının hak ihlali olduğu yönündeki karardan sonra 26 Şubat 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

6 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar’a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi. Dündar ve Gül'ün, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatine karar veren mahkeme, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dosyanın ayrılmasına hükmetti. Verilen hapis cezasına rağmen karar kesinleşmediği için Dündar ve Gül hakkında tutuklama kararı alınmadı.

CHP İstanbul milletvekili Berberoğlu hakkında ise görüntüleri Dündar'a verdiği gerekçesiyle, “Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askerî ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve "FETÖ/PDY” ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamalarıyla hapis cezası talep edilmişti. Berberoğlu’nun davası Gül ve Erdem’in davasıyla 21 Eylül 2016’da birleştirildi.

11 Ocak 2017 tarihinde esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Berberoğlu'nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını isterken Berberoğlu ile Dündar ve Gül'ün "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilmesini talep etti.

6 Mayıs’ta görülen duruşmada verilen ara esnasında silahlı bir kişinin saldırısına uğrayan ancak yaralanmayan Dündar daha sonra Türkiye’den ayrıldı. Dündar hâlen Almanya’dan yayın yapan ozguruz.org adlı sitenin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Erdem Gül ise Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi.

Hüküm ise şöyle:

CHP'li vekiller 'MİT TIR'ları' davasında​  

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr