Sanıklar ayrıca para cezalarına da çarptırıldılar. Eski Bakan Selahaddin Helâl 110 bin dolar, müsteşarı Muhyiddin Said de 55 bin dolar ödeyecek.

Helâl geçen Eylül ayında, arazilere ruhsat verme karşılığında rüşvet aldığı şüphesiyle gözaltına alınınca görevinden istifa etmişti.

AFP ajansına bilgi veren bir yargı yetkilisi rüşveti veren işadamı ile arabulucunun ise suçlarını itiraf ettikleri için hapis cezası almadıklarını söyledi.
Bu yolsuzluk skandalı İbrahim Mehleb hükümeti ile onu izleyen başbakan İsmail Şerif'in istifalarına yol açmıştı.

2011'den bu yana

Mısır Uluslararası Şeffaflık Kurumu Transparency International'in 2015 yılı yolsuzluk algısı listesinde 168 ülke içinde 88. sırada gelmişti.

Ülkede 2011 yılında patlak veren kitlesel gösteriler ve büyük tepkinin ardında da zamanın devlet başkanı Hüsnü Mübarek ve yönetiminin yolsuzluklarına duyulan öfke vardı.
2015 yılı Mayıs ayında Mübarek ile iki oğlu zimmetlerine para geçirmekten yeniden yargılanmış ve 3 ila 4 yıl hapis cezalarına çarptırılmışlardı.

İki ay sonra Mübarek döneminin başbakanlarından Ahmet Nazif de yeniden yargılanmış ve yolsuzluktan beş yıla hüküm giymişti.

Mübarek'in devrilmesinden sonraki seçimlerde iş başına gelen Muhammed Mursi'yi 2013'te deviren Devlet Başkanı Abdul Fettah Sisi yolsuzlukla mücadeleyi icraatının merkezine koyacağını söylemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr