1995 yılında Slovakya'nın FC Nitra takımının altyapısında futbola başlayan Stoch, gösterdiği performansla henüz 15 yaşındayken Nitra'nın as takımına yükseldi. Kural gereği 15 yaşındayken Slovakya Birinci Ligi'nde forma giyemeyen Miroslav Stoch, 16. yaşını doldurduktan sonra FC Nitra formasıyla Slovakya Birinci Ligi'nde mücadele etti. Avrupa'dan birçok scout tarafından izlenen Slovak oyuncu, Nice ile sözleşme imzalamak üzereyken Chelsea kulübünden teklif aldı. İngiltere'ye giden ve deneme sürecinde olumlu not alan Stoch, 2006 yılında Chelsea'nin futbol akademisine katıldı.

Chelsea'nin U18 takımında oynayan Slovak futbolcu, kanat oyuncusu olmasına rağmen 2006-07 sezonunda 11 gol kaydederek ligde gol kralı oldu. 2007-08 sezonunda Chelsea'nin yedek takımında yer alan Miroslav Stoch, 30 Kasım 2008 tarihinde Stamford Bridge'de Arsenal karşısında Premier League'deki ilk maçına çıktı. Stoch, 80. dakikada Deco'nun yerine oyuna dahil olurken, Chelsea ise maçı 2-1 kaybetti.

TWENTE'Yİ ŞAMPİYONLUĞA TAŞIDI

16 Temmuz 2009'da Hollanda'nın Twente takımı, Slovak futbolcuyu kiralık olarak kadrosuna kattı. Miroslav Stoch, 2009-10 sezonunda 10 gol atarak, Twente'yi lig şampiyonluğuna taşıyan futbolcuların başında geldi.

2010 YILINDA FENERBAHÇE MACERASI BAŞLADI

Miroslav Stoch'un Twente ile bir yıllık kiralık sözleşmesinin sona ermesinin ardından Chelsea kulübü, Slovak futbolcuyu 5.5 milyon Euro karşılığında Fenerbahçe'ye sattı. 2010 yılı Haziran ayında Sarı-lacivertli kulüp ile 4 yıllık sözleşme imzalayan Stoch, Fenerbahçe adına ilk golünü 28 Temmuz 2010 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Young Boys takımına attı. Miroslav Stoch, ilk sezonunda Fenerbahçe ile lig şampiyonlu yaşadı.

FENERBAHÇE FORMASIYLA PUSKAS ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

2011-12 sezonunda Gençlerbirliği maçında kaptan Alex de Souza'nın kullandığı korner atışında cezasahası dışından vole vuruşu ile FIFA Puskas Ödülleri'ne aday gösterilen Slovak futbolcu, 7 Ocak 2013'te Zürih'te yapılan Puskas Ödül Töreni'nde rakipleri Falcao ve Neymar'ı geride bırakarak, bu ödüle layık görüldü.

YANAL GELDİ, STOCH PAOK'A KİRALANDI

2013 yılı Mayıs ayında Aykut Kocaman'ın istifasının ardından Fenerbahçe teknik direktörlüğüne Ersun Yanal gelirken, yabancı sınırlaması nedeniyle Stoch da Ağustos ayında Yunanistan'ın PAOK takımına kiralandı. Çıktığı ilk 2 maçta 2 gol atan Stoch, sonraki maçlarda beklenen performansı gösteremedi. Fenerbahçe kulübü, PAOK ile kiralık sözleşmesi sona eren Stoch'un mukavelesini 2018 yılına kadar uzattı.

PAOK'TAN AL-AİN'E, AL-AİN'DEN BURSASPOR'A

Fenerbahçe, 2014 yılı Haziran ayında Stoch'u bu kez de Birleşik Arap Emirlikleri takımı Al-Ain'e kiraladı. 1 yıl burada forma giyen Slovak oyuncu, 16 maçta 3 gol attı, 6 da asist yaptı. 2015 yılı Ağustos ayında ise Bursaspor'a kiralık olarak giden Miroslav Stoch, 28 maçta forma giydi, 2 gol, 3 asistle sezonu tamamladı.

TEKRAR FENERBAHÇE'YE DÖNDÜ

Bursaspor ile kiralık sözleşmesi 30 Haziran 2016'da sona eren Miroslav Stoch, Fenerbahçe'ye dönüş yaptı. Vitor Pereira'nın sezon öncesi hazırlık maçlarında forma şansı verdiği Stoch, gösterdiği performansla dikkatleri topladı. Pereira, Slovak futbolcuyu Monaco ile oynanan Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu maçlarında sonradan oyuna dahil etti.

YILDIZI YENİDEN PARLADI

Vitor Pereira ile yolların ayrılmasının ardından göreve gelen Hollandalı teknik adam Dick Advocaat da, Sarı-lacivertli takımın başında çıktığı ilk maçında Stoch'a forma şansı verdi. Grasshoppers ile oynanan UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında 69. dakikada Aatif Chahechouhe'nun yerine oyuna dahil olan Miroslav Stoch, 72 ve 90+1. dakikalarda attığı muhteşem gollerle takımını galibiyete taşıdı ve gecenin yıldızı oldu. Gösterdiği performans, hırsı ve attığı gollerle taraftarın gönlünde taht kuran Slovak futbolcu, sosyal medyada da gündeme oturdu.

FENERBAHÇE'DE KALMAK İSTİYOR

Karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunan Miroslav Stoch, Fenerbahçe'de kalmak istediğini belirterek, "3 yıldır kiralık olarak gidiyorum. Ancak inancımı kaybetmeden çalışmalarımı devam ettirdim ve en iyisini yaptım. Umarım çalışmalarımın karşılığını alacağım gün bugündür. Fenerbahçe'ye geri döndüğüm için çok mutluyum" ifadesini kullandı. Teknik direktör Advocaat da Slovak futbolcudan övgüyle bahsederek, "Stoch sonrasında oyunda fark görmeye başladık. Stoch da harika bir iş çıkardı ve iki gol attı" dedi.

MİLLİ TAKIMIN DA DEĞİŞMEZ İSMİ

Miroslav Stoch, Slovakya Milli Takımı'nda ilk maçına 10 Şubat 2009'da Ukrayna karşısında çıktı. 2010 FIFA Dünya Kupası'nda da ülkesi adına forma giyen Stoch, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da Slovakya Millli Takımı'yla mücadele etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr