AKP’den Abdülhamit Gül, CHP’den Bülent Tezcan ve MHP’den Mehmet Parsak’tan oluşan anayasa komisyonu, dün 15 Temmuz’da Meclis’in bombalanan şeref holünde düzenenen basın toplantısıyla çalışmalarına başladı. AKP’li Gül, komisyon çalışmaları sonucunda bir uzlaşmaya varılacağına inandıklarını belirterek, Yenikapı mitingiyle oluşan uzlaşma ruhunu korumaya kararlı olduklarını söyledi.

CHP’li Tezcan, darbe girişimi sonrasında 3 önemli konunun olduğunu vurgulayarak, bunları hesaplaşma, normalleşme ve demokratikleşme olarak sıraladı. Darbecilerle hesaplaşmanın hukuk devleti sınırları içinde yapılması gerektiğine dikkat çeken Tezcan, hızla ve elbirliğiyle normalleşme ve demokratikleşmenin sağlanmasının önemine işaret etti.

Bütün partilerin bu sürece katkı vermesinin yararlı olacağını kaydeden Tezcan, anayasa çalışmalarının en önemli ayağını yargının bağımsızlığının oluşturacağını söyledi. Tezcan, “Yargı, siyasetin, tarikatların, cemaatlerin, hukuk dışında hiçbir gücün kesinlikle kontrolünde olmamalıdır. Çalışmalarımız yargının bağımsızlığı ekseninde olacaktır” dedi. MHP’li Parsak, acele etmeden ancak hızla uzlaşma iklimi çerçevesinde çalışmaların yapılması ve tamamlanmasının birinci öncelikleri olduğunu vurgulayarak, bu sürecin heba edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr