Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarıyla başlattığı “Fırat Kalkanı Harekâtı”, YPG’nin öncülüğündeki Suriye Demokrati Güçleri (DSG) tarafından kısa süre önce IŞİD’den alınan Mınbiç’e doğru ilerliyor. YPG Mınbiç’e yığınak yaptığı iddialarını reddederken, YPG’lilerin doğal bir sınır oluşturan Sacur Suyu’nun kuzeyindeki köyleri bırakıp, güneye doğru çekildiği ifade edildi. Demokratik Suriye Güçlerine bağlı Cerablus Askeri Meclisi de sivil halkın can güvenliğini korumak amacıyla Cerablus’un güneyindeki köylerden Sacur nehrinin güneyine çekildiklerini açıkladı.

Fırat Kalkanı Harekâtı, IŞİD’i Cerablus’tan çıkardıktan sonra, güney ve batı yönlerinde yayılarak devam ediyor. Harekâtın lojistik üssü olarak işlev gören Gaziantep’in Karkamış ilçesinin Kıvırcık köyündeki fiili sınır kapısından, dün sabah 8 tank ve zırhlı personel taşıyıcı, sınırı geçip, Suriye’ye gittiği bildirildi.

10 köy daha temizlendi

Cerablus çevresinde karargâh kuran Türk askerlerine tuğgeneral rütbesinde bir subayın komuta ettiği bildiriliyor. Sınır hattında ise mayın ve patlayıcıların imha çalışmaları sürüyor. TSK, son 24 saat içerisinde Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Cerablus’taki 20 hedefe Fırtına obüsleriyle 61 top atışı yapıldığını bildirdi. Askeri kaynaklar, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında 10 köyün daha terörist unsurlardan temizlendiğini, harekatın başladığı 24 Ağustos’tan bu yana unsurlardan temizlenen alanın 400 kilometrekare olduğunu duyurdu.

Geçen cumartesi gecesi Cerablus’un 6 kilometre güneyinde YPG’lilerin roketle vurduğu ve uzman çavuş Ercan Çelik’in şehit olduğu tank da dün akşamüstü Türkiye’ye getirlidi. İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın boşaltılması kararı ardından buradaki zırhlı araçların Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki 106. Topçu Alay Komutanlığı’na sevk edilmesine devam ediliyor. Geçen hafta ilk sevkıyatın yapıldığı İslahiye’ye dün de demir yoluyla 15 tank getirildi. Şu ana kadar 30 tankın taşındığı İslahiye’ye 6 Eylül’e kadar 105 tankın sevk edileceği kaydedildi.

Operasyon başlayacak

Yerel kaynaklar, TSK’nin destek verdiği ÖSO militanlarının, Cerablus’un güneyinde, YPG’ye karşı köy köy ilerleyerek, Mınbiç’e yaklaştığını bildiriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO militanlarının bir iki gün içinde Mınbiç’e yaklaşacağı ve kenti almak için operasyon başlatacağı ifade ediliyor. Cerablus’tan kaçan IŞİD militanlarının toplandığı, Türkiye sınırından 12 kilometre içerideki Küllü köyü ve çevresine özel kuvvetler desteğinde ÖSO güçleri tarafından kapsamlı bir operasyon düzenlendi. Operasyona, Karkamış’ın sınır hattındaki Türkyurdu köyünde konuşlanan askeri birlikler de obüs top atışları ile destek verdi. IŞİD’in üstlendiği alanlar vurulurken, bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi. Çatışmaların geniş bir alanda sürdüğü öğrenildi.

TSK’den dün akşam yapılan açıklamada doğuda Tüzel Çayı’nın (Sacur), Fırat Nehri ile birleştiği yer ile batıda Ez Zahiriyah-El Yakubiyah-Hasansağır yerleşim alanlarını içine alan bölgenin ÖSO tarafından kontrol altına alındığını belirtildi. Açıklamada, “Şu ana kadar ele geçirilmiş olan hattın batısında yer alan ve DEAŞ kontrolünde bulunan bölgenin terörist unsurlardan temizlenmesine yönelik harekâtın devam ettiği” belirtildi.

Yakalananlara işkence iddiası

Harekat sırasında ÖSO militanları tarafından yakalanan 3 YPG’liye işkence yapıldığına dair görüntüler de ortaya çıktı. Görüntülerde elleri arkadan bağlanan YPG’liler gözleri bağları olarak bir kamyonetin kasasında yüzleri yere eğilmiş olarak görülüyor. Bir başka fotoğrafta ise yüzleri ve kafalarından kan akarken görülen YPG’lilerin yanında ÖSO militanları poz verirken görülüyor. Yakalananlardan birinin 20 yaşındaki S.N olduğu ortaya çıktı. S.N’nin Bitlis’te yaşayan babası Ercan N., Karkamış’a geldi. Oğlunun Türkiye’ye iade edilmesi için yardım isteyen Ercan N., “1 Kasım 2015’ten beri 9 aydır oğlumdan hiçbir haber alamadım” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr