Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan ve 5 yıl önce evlenen Fuat-Miyese Çakırkaya çiftinin çocuk hayalleri, ailenin normal yollarla çocuk sahibi olamayacağı haberiyle yıkıldı. Aradan geçen 4 buçuk yılda çeşitli sorunlar yaşayan ve çocuk hayali için birçok yola başvuran Çakırkaya çifti, son olarak Ankara’daki bir tüp bebek merkezinde tüp bebek yoluyla bebek sahibi olmayı amaçladı ve bunda başarılı oldu.

Anne Miyese Çakırkaya hamileliğinin sonuna kadar ikiz kız çocukları doğacağı haberiyle mutlu şekilde yaşarken, doğumdan kısa bir süre önce bebeklerin yapışık ikiz olduğu haberiyle sarsıldı. Ardından Antakya’daki özel bir hastanede gerçekleşen doğumda iki erkek bebek dünyaya getiren Miyese Çakırkaya’nın mutluluk hayalleri bebeklerinin siyam ikizi olması nedeniyle bir kez daha yıkıldı. Doktorların küçük bir operasyonla ayrılabileceklerini konuştuğu siyam ikizlerinin tek makatının olması aileye mutluluğu ve şaşkınlığı bir arada yaşattı.

AYRI AYRI EVE GÖTÜRMEK İSTİYOR

Dört yıllık bir uğraşın ardından aldığı hamilelik haberiyle çok mutlu olduğunu belirten anne Miyese Çakırkaya, "Biz 2012’de evlendik, bir süre bekledikten sonra çocuğumuz olmadı, tüp bebek yoluna başvurduk. Çok şükür bebeğimiz oldu, hem de 4 yıldan sonra oldu. Bebeklerin genel sağlık durumları iyi, sadece kalça tarafında bir yapışma var. Gördüğümüzde çok şaşırdık, hatta biz kız bekliyorduk sürpriz olarak erkek geldi. İkisini aynı anda kucağıma almak çok güzel bir duygu, Allah herkese tattırsın, yalnız çok zorlanıyorum çünkü ikisini aynı anda kucağıma almak zorundayım" dedi.

Anne Miyese Çakırkaya, en büyük hayalinin oğullarını sağlıklı bir şekilde ayrı ayrı eve götürmek olduğunu söyleyerek, "Umarım bu konuda en iyi doktorlara erişebiliriz, böyle ayrı ayrı kucağımda eve götürmek en büyük hayalim. Önce çocuk sahibi olmaktı en büyük hayalim çok şükür oldu, Allah herkese nasip etsin, şimdi tek hayalim onları ayrı bir şekilde evime götürebilmek" diye konuştu.

"BAŞIMIZDAN VURULMUŞ GİBİYİZ"

4 buçuk yıllık bebek hasretinin son bulmasının ardından siyam ikizleriyle karşılaşan baba Fuat Çakırkaya ise ilk etapta bebeklerin küçük bir operasyonla ayrılabileceğinin söylendiğini belirterek, "Bize ilk olarak ufak bir operasyonla bunu ayırırız dediler. Biz de inandık maalesef tek makat çıktığından dolayı devletten, valimizden ve büyükşehir belediye başkanımızdan, sağlık kurumlarından gereken yardımı ve desteklerini bekliyoruz. Maddi olarak ameliyat için bir şey söylemediler, bu milyonda bir görülen bir vakadır. Biz de bilmiyoruz, başımızdan vurulmuş gibiyiz. Bir yandan bebekleri görünce çok sevindim, çok mutlu oldum, ama yapışık olduklarından dolayı canım çok sıkıldı. Kucağıma daha alamadım, çünkü titriyorum, alamıyorum, çocuklarımı daha alamadım koynuma. Kokusunu bile istiyordum ama yapamıyorum, ellerim titriyor. Allah kimsenin başına getirmesin" dedi.

MİLYONDA BİR GÖRÜLÜYOR

Doğumdan itibaren çocuklarla ilgilenen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Rasim Kamacı, bu vakanın milyonda bir görüldüğünü vurgulayarak, bebeklerin siyam ikizi olarak dünyaya geldiklerini, kalçadan birbirlerine yapışık olduklarını ve tek makatları bulunduğunu kaydetti.

Bebeklerin sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Kamacı, "Hastamız 3 Ekim tarihinde saat 2 civarında Doç. Dr. Kenan Dolapçıoğlu tarafından doğurtuldu, siyam ikizleri olduğu bilinerek doğum yaptırıldı. İkisinin toplam ağırlığı 6 kilo 50 gram civarındaydı. Doğar doğmaz herhangi bir sorun yaşamadık, gayet sağlıklı doğdular ikisi de. Yalnız kalça tarafından yapışık oldukları saptandı, diğer fiziksel muayenelerde, kalp, akciğer ve EKO’sunda herhangi bir problem yoktu. Bağırsak, kafa ve el ayak sisteminde herhangi bir problem yoktu. Tek sorun kalça tarafı yapışık, siyam ikizi şeklinde, her ikisi de erkek çocuk, ikisinin de genital organları mevcut, her ikisinin de testisleri yani yumurtalığı mevcut, yalnız birinde çift yumurta, ikinci doğanda ise tek yumurta mevcut idi. Bununla beraber çocukların tek anüsü var, kaka çıkışı tek kanaldan sağlanıyor. Muhtemelen bu çocuklar bağırsakları her ikisinde mevcut, muhtemelen sonuna kadar normal ama tam çıkışta, anüste yapışık olduğu için her ikisinin kakaları tek bir yerden çıkıyordu. Bunları doğar doğmaz servise aldık, tüm tahlil ve tetkiklerini, filmlerini çektik. Kafa grafilerinde olsun, akciğer ekosunda herhangi bir yapısal problem yok gibiydi. Ultrasonografilerinde de herhangi bir sorun yok sadece her ikisinin böbreklerinde hafif şişme mevcut, bu geçici bir şey olsa gerek. Şu anda tedaviye devam ediyoruz, oral anne sütü veriyoruz, ikisi iyi besleniyor yalnız beslendikten sonra ikinci doğan bebekte hafif morarma oluyor, nedenini araştırıyoruz" diye konuştu.

EN AZ 6 AYLIKKEN OPERASYON YAPILACAK

Çocuk cerrahlarıyla görüştüklerinde, bebeklerin ayrılması için yapılacak operasyonun bebekler en az 6 aylıkken gerçekleştirileceğini öğrendiklerini anlatan Kamacı, "Herhangi bir problem olmayacak ama bu tedavi bittikten sonra operasyon olmaları gerekiyor. Çocuk cerrahlarıyla görüştük, şu anda yapılacak bir şey olmadığını en az 6 aylık oluncaya kadar beklememiz gerektiğini, 6 aylık olduktan sonra muhtemelen hafif bir operasyon gerektiğini ve operasyonun başarıyla sonuçlanabileceğini ifade ettiler. Şu anda MR çekmek için bekliyoruz, MR’dan sonra tüm organlarının nerede yapıştığı ve nerede sonlandığı üzerine bir karara varacağız. Ondan sonra gereken tedavisini sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

İlk etapta anneye siyam ikizlerine nasıl bakılacağı hakkında bir eğitim verdiklerinin altını çizen Kamacı, "Şu anda annesine bebekleri nasıl besleyeceği, nasıl altını temizleyip nasıl bakacağı konusunda eğitim yapıyoruz, eğittikten sonra muhtemelen taburcu edeceğiz onları. Ameliyat devlet hastanesinde olacaksa çok fazla bir rakam tutmaz ama eğer özel bir yerde olacaksa 15 bin liraya mal olur. Siyam ikizi özellikle tüp bebeklerde olma ihtimali çok yüksektir. Bu hastamız da Ankara’da tüp bebek işlemi gerçekleştirmiş, ikinci ihtimal çevresel faktörler, üçüncüsü ise genetik faktörler yani aile içerisinde ikiz gebelik ve doğumlar söz konusu ise olabilir. Siyam ikizi olma ihtimali çok düşük, milyonda bir ihtimaldir, bizim Antakya’da bugüne kadar bundan 15 yıl önce yine böyle bir ikizimiz vardı, bunlar Almanya’da operasyon yapıldı, şu anda gayet iyiler. Bu bebeklerin fazla bir problem yaşayacağını sanmıyoruz" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr