Teklifte, Bakanlar Kurulu ya da vekillik görevi sona erdikten sonra akademisyen kariyerine devam etmek isteyen vekiller için “ek ders ücreti ve döner sermayeden alacaklarının yarısı ödenir” maddesi değiştirildi. Vekillik sonrası üniversiteye dönecek milletvekilleri döndüklerinde yıllarca görev yapan akademisyenlerle aynı maaşı alabilecek ve 9 bin liralık milletvekilliğinden emekli maaşlarını da alabilecekler.

Sözcü gazetesinden Başak Kaya'nın haberine göre, milletvekilleri akademisyenlik görevlerine geri döndüğünde milletvekilliği emekli maaşlarının yanı sıra yıllarca emek vermiş öğretim üyeleri ile eşit maddi haklara sahip olacak.

AKP'nin Meclis'e sunduğu eğitim alanını düzenleyen torba tasarı alt komisyonda görüşüldü. “Milli Eğitim Bakanlığı tasfiye ediliyor. Milli eğitim vakıfların kontrolüne bırakılıyor” eleştirileri yapılan teklifle, YÖK'e önemli görevler devrediliyor, akademisyenlerin meslekten atılmasını kolaylaştırılıyor, maarif müfettişliği sistemi ile yeni yapılanmaya gidilmesinin önünü açılıyor.

Kanun teklifinin ilk halinde Bakanlar Kurulu'ndaki görevi veya milletvekilliği sona erdikten sonra, başvurmaları halinde, ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına kadro şartı aranmaksızın, bir başka yükseköğretim kurumuna ise uygun kadro olması halinde atamaları yapılıyordu. Bu şekildeki atananlar ek ders ücreti ve döner sermayeden alacakları ek ödemenin yanı sıra mali hakları ve sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun ‘yarısı' esas alınarak ödeme yapılıyordu.

‘YARISI ÖDENİR' KALDIRILDI

Alt komisyonda bu madde CHP'li üyelerin muhalefetine rağmen değiştirildi ve “yarısı ödenir” ibaresi tamamen kaldırıldı. HDP'nin de destek verdiği değişiklikle, milletvekilliği sona erenler üniversiteye döndüklerinde yıllarca görev yapan akademisyenlerle aynı maaşı alabilecek ve 9 bin liralık milletvekilliğinden emekli maaşlarını da alabilecekler. Akademisyenlerin maaşları derecelerine göre yardımlar hariç 4 bin-6 bin lira arasında değişiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr