Stres, iş yoğunluğu, sağ lıksız beslenme gibi faktörlerle artan migren atakları yaz sıcaklarında doruğa ulaşıyor. Uzmanlar sıcakların iyice etkisini artırdı- ğı bugünlerde migren hastalarının yaz mevsimini rahat geçirmeleri için altın önerilerde bulunuyor. Düzenli uyku ve spor ise migrenle savaşta sizi daha güçlü kılıyor.

Kadınların baş belası

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Funda Uysal Tan, migrenin toplumda görülme sıklığı- nin yüzde 10-15 civarında olduğunu belirtti. Sıklıkla başın tek tarafını tutan migrene, bulantı kusma, ışık ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi şikâyetler de eşlik edebiliyor. Genetik geçişli bir rahatsızlık olan migrenin, kadınlarda hormonal nedenlere bağlı olarak daha sık görüldüğünü anımsatan Tan, oluşum mekanizması tam olarak bilinemese de migreni tetikleyen nedenler arasında; stres, düzensiz çalışma ve beslenme, uyku-uyanıklık döngüsündeki değişikliklerin bulunduğunu vurguladı.

Her 5 derecelik artış risk

Mevsim değişikliği ile yaz saati uygulaması gibi vücut biyoritmini etkileyen daha genel faktörlerin de migren ataklarını tetiklediğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Funda Uysal Tan şunları anlattı: “Sıcak yaz günlerinde migren nedeniyle hastaneye başvurularda ciddi bir artış gözlenmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, hava sıcaklığındaki her beş derecelik yükselme, baş ağrısı yakınmasıyla acile başvuran hasta sayısında ortalama yüzde 7.5’lik artışa neden olmaktadır. Sıcak çarpması, halsizlik ve aşırı su kaybından dolayı da baş ağrılarında artış görülebilmektedir. Mutlaka alanında uzman bir hekimin görüşüne başvurularak tedavi planlaması yapılmalıdır. Aksi takdirde yalnızca ağrı olduğunda kullanılan basit ağrı kesiciler hastalı- ğın kronikleşmesine ve koruyucu tedavilere dirençli hale gelmesine yol açabilmektedir. Sık baş ağrısı olan ve bunun migrenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak eden kişiler öncesinde migren tanıma testi yaparak bir uzmana başvurabilir.”

3 önemli belirti

* Midenizde rahatsızlık veya bulantı hissettiniz mi?

* Işık sizi baş ağrısının olmadığı dönemlere göre çok daha fazla rahatsız etti mi?

* Baş ağrıları çalışmanızı ve günlük aktivitenizi en az bir gün kısıtladı mı?

5 altın öneri

*Düzenli uyumaya, dengeli beslenmeye, hafif
egzersizler yapmaya özen gösterilmeli.

* Yazın güneş ışınlarının dik olarak geldiği
saatlerde çok fazla dışarıda kalınmamalı, mutlaka
şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı.

*Ani ısı değişimlerinden kaçınılmalı. Çok sıcak
ortamdayken birdenbire klimalı, soğuk bir yere
geçilmemeli.

*Klimalı ve kapalı ortamlarda uzun süre
bulunulmamalı.

*Sıvı tüketimini arttırılmalı, sigara ve alkolden
kaçınılmalı, çay ve kahveden uzak durulmalı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr