Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza (kemik erimesi) bağlı kırığa maruz kaldığını belirterek “Dünyada her 3 saniyede bir kırık meydana geliyor. Erkekte kırık riski, prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla. Uzun süreli mide ilacı kullanımı da osteoporoz riskini artırıyor” dedi.

Amerikan Endokrin Derneği, Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından 20-23 Ekim tarihleri arasında Antalya’da EndoBridge® Kongresi düzenlendi.

EndoBridge Kurucu Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, erkekteki kırık riskinin prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi. Dünyada yıllık kırık sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu anımsatan Yıldız, bir kez kırık olduğunda ise yeniden kırık olma riskinin yüzde 85’den fazla olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yıldız, uzun süreli mide ilacı kullanımının osteoporoz risk faktörleri arasında geldiğine dikkat çekerek, diğer faktörleri de şöyle sıraladı: “Genetik yatkınlık, hareketsizlik, sigara ve alkol kullanımı, uzun süreli steroid kullanımı, düşük vücut ağırlığı, genç kadınlarda aşırı egzersiz, az beslenme ve âdet görememe durumu, düşme.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr