Birleşik Metal-İş Sendikası, Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Midal Kablo fabrikasında sendikalaşma sürecinde sendikaya üye olan işçilerin işten çıkartıldığını ileri sürdü.

Midal Kablo fabrikasında sendikalaşma sürecini başlatan Birleşik Metal İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na toplu sözleşme için yetkili sendika olma başvurusuna ona gelmesi ile birlikte sendikaya üye olan işçilerin çıkarılmasına başlandığı iddia edildi. Sendika, işyeri için 25 Mart’ta bakanlık yetkisinin geldiğini ve 30 Mart Çarşamba günü ise kendilerine üye olan 30 çalışanın işten çıkartıldığını savundu.

Yaşanan gelişmelerle ilgili olarak bir bildiri yayınlayan Birleşik Metal-İş Sendikası yönetim kurulu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bilecik Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Bahreyn sermayeli Midal Kablo Sanayi ve Ticaret A.Ş. bünyesinde çalışan işçiler Anayasal hakları olan sendikalaşma hakkını kullanarak sendikamıza üye oldular.
İşyerinde yasal çoğunluğu sağlayan Sendikamız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na toplu iş sözleşmesi için yetki başvurusunda bulundu. 25 Mart tarihinde Midal Kablo işyerinde sendikamızın yetki için gerekli çoğunluğu sağladığına dair yazı Bakanlık tarafından sendikamıza iletildi.

İşçilerin sendikamıza üye olduğunu ve sendikamızın yasal çoğunluğu sağladığını öğrenen işveren, 30 Mart Çarşamba günü 17 üyemizi işten çıkarttı ve diğer üyelerimize de baskıya başladı. İşyerinde sevkiyat bölümünde çalışan 30 üyemizin de işten çıkartılacağı ve bölümün taşeron bir firmaya devredileceği söylenerek baskı kurulmaya çalışılıyor.

Midal Kablo işvereni derhal işten çıkarmaları durdurmalıdır ve işçilerin sendika seçme özgürlüklerini hiçe sayarak, “sendika istiyorsanız Türk Metal’e üye olun” baskılarına son vermelidir. İşçilerin istedikleri sendikaya üye olma hakkı, uluslararası sözleşmeler, anayasamız ve yasalarımızla güvence altına alınmıştır. Midal Kablo işvereni hukuku hiçe saymıştır.

İşçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler geri alınmalıdır. Midal Kablo işçilerinin sendikalı olarak işlerinin başına dönene kadar verecekleri mücadelenin devam edeceğini basına ve kamuoyuna duyuruyoruz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr