Anayasa değişiklik teklifinin Meclis’te 339 oyla kabul edilmesi ve referandum yolunun açılmasının ardından, partilerin de bu süreçte nasıl bir yol izleyeceği belli olmaya başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin referandum sürecinde de “evet” diyeceklerini açıklamasının ardından parti yönetimi tabana, özellikle 15 Temmuz sonrası oluşan durumdan hareketle “milli hassasiyetler” vurgusu yapacak. “Bahçeli’nin hamlesiyle rejim krizinin aşıldığı” söylemiyle seçmenlerinden “evet” oyu isteyecek olan parti, bu süreçte “AKP ile yan yana gelmemeyi” de hedefliyor.

Bahçeli, referandumda “evet” oyu vereceklerinin altını çizmişti. Ancak MHP tabanında, “Genel Başkan’ın neden bu süreçte kilit rol oynadığının anlaşılmaması” üzerine tepki gelmişti. Parti yönetimi şimdi tabana “Bahçeli’nin kritik hamlesini” anlatmak için kolları sıvadı. Kulislerde, MHP tabanının alacağı pozisyonun referandum sonucuna ilişkin tereddütleri de ortadan kaldıracağı ifade ediliyor.

‘CHP-HDP ile olmayız’

Partinin bu süreçte en önemli stratejisini “milli hassasiyetler” oluşturacak. “CHP-HDP cephesinde olmayız” ve “Bu düzenleme MHP’yi bitirir mi?” şeklinde iki ayrı düşüncenin hâkim olduğu taban ikna edilmeye çalışılacak. Tabana özellikle 15 Temmuz sonrası “CHP ve HDP’nin neredeyse aynı yerde durduklarına” vurgu yapılarak, “MHP’nin, Türkiye’nin içinde bulunduğu milli hassasiyetler nedeniyle aynı yerde olmayacağı” anlatılacak. Tabanda var olan tereddütlerin Bahçeli’nin sahaya inmesiyle aşılacağı kanaati hâkim.

MHP’nin “evet” kampanyasının temellerini 2009’da başlatılan çözüm süreci, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri ile MHP’ye yönelik operasyon oluşturacak. 15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye’nin beka sorunu ile karşı karşıya kaldığı, ülkenin kaosa sürüklendiği vurgulanacak. Bahçeli’nin yol göstericiliği ile “rejim krizinin” engellendiğine dikkat çekilecek. Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin yasal bir zemine oturtularak sınırlandırıldığı ve ülkenin üniter yapısını ilgilendiren anayasanın değişmez ilk 4 maddesinin olduğu gibi korunduğu dile getirilecek.

MHP, bu düşüncelerini anlatmak için bu hafta içinde başta Başkanlık Divanı olmak üzere yetkili kurullarını toplayarak bir yol haritası belirleyecek. Referandum propagandgasının AKP ile kesişmemesine özen gösterilecek ve aynı fotoğraf karesine girilmemesi için gayret edilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr