Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği karara ilişkin, "Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum." sözlerini eleştiren Akçay, "Bu sözler açık bir şekilde darbe üstüne darbedir. Cumhurbaşkanı daha 'Sistem değişti, bunu bana uydurun' demişti. İki maddelik bir anayasa yapmış kendisine. 'Madde 1: Erdoğan her zaman haklıdır. Madde 2: Erdoğan'ın haksız olduğu durumlarda ikinci madde geçerlidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında ağır ceza mahkemesinin de Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymaması gerektiğini söylediğine dikkat çeken Akçay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını vahim ötesi olarak niteledi. Akçay, "Siz ceza mahkemesinin hakimi olarak kendinizi bir düşünün. Bakalım hakimler nasıl algıladı bunu, bir baskı olarak algılamadı mı? Bu yöndeki beyanlar yargıya müdahale ve suç sayılan bir talimattır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'da hüküm altına alınan yetki ve sorumluluklarının ötesinde hareket ettiğini belirten Akçay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı onaylamadığına dair açıklamasının hukuken hiçbir anlam ifade etmediğini belirtti. Akçay, "Cumhurbaşkanlığı Anayasa Mahkemesi kararlarını onaylama mercii değildir. Erdoğan'ın kabulü ya da reddi mahkeme kararının hükmünü etkilemez. Cumhurbaşkanı 'Karara uymuyorum' diyor, peki ne yapacak o zaman? Mahkemeleri, hukuku bir tarafa bırakıp Erdoğan'ın istediği kişileri istediği zamanda tutuklayıp istediği zamanda dışarı mı çıkaracağız? Böyle bir yönetim olur mu? Cumhurbaşkanı devletin başında küp olmuş. Devletin başı Türk milletinin başında sorun çıkarmaktan başka yaptığı bir iş yoktur." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlığı sırasında, 16 Şubat 2009 tarihinde, partisinin TBMM grup toplantısında, "Hukuk sistemine biz inanmazsak, biz güvenmezsek, başkalarının inanmasını, güvenmesini bekleyemeyiz." ifadesini kullandığına dikkat çeken Akçay, "Bir ülkede aklı başında bir devlet adamı mahkemelerin bağımsız olduğunu, yargı kararlarına uymak gerektiğini, saygı duymak gerektiğini bilir. Hukukun üstünlüğüne, hukuk devleti ilkesine atıf yapması gerekirken, devletin başı olan Cumhurbaşkanı Anayasa'da belirlenmiş görevlerine aykırı tutum ve davranışlar içerisindedir. Bu görüş belirtme değil. Bir Cumhurbaşkanı devletin başı olarak böyle bir görüş belirtemez. Bu açıkça darbedir. Kınıyorum ve telin ediyorum. Buna karşı her türlü mücadeleyi vereceğiz." dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr