MHP, muhaliflerin “olağanüstü kurultayı toplamadığı” gerekçesiyle Ankara 12. Sulh Mahkemesi’ne açılan davada, beklenen savunmayı yaptı. MHP’nin savunmada “AKP’nin tüzüğünü” göstermesi dikkat çekerken, savunmada Anayasa Mahkemesi’nin, AKP Tüzüğü’nün 70. maddesinin Siyasi Partiler Yasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle yapılan başvuruyu reddettiğine dikkat çekildi.

40 sayfalık savunma dilekçesinde, dava konusu uyuşmazlık hakkında Siyasi Partiler Yasası’nın 104. maddesinin uygulanması gerektiği ve bu konuda da sadece Anayasa Mahkemesi’nin görevli olabileceği, anayasanın 69. maddesinin Danışma Meclisi gerekçesine dayalı olarak açıklandı. Siyasi Partiler Yasası ve tüzük hükümlerine aykırı hareket eden siyasi partilere ancak Anayasa Mahkemesi aracılığıyla “ihtar” çekilerek bu aykırılığa son verilmesinin sağlanabileceğine işaret edilirken bu düzenlemenin varlığı karşısında, sulh hukuk mahkemelerininin görevli olamayacağı ifade edildi.

MHP’nin bütün yetkili kurullarının görev başında olması nedeniyle, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından çekilecek bir ihtarın muhatabı olabileceğine işaret edildi. MHP Genel Merkezi’nin kurultayın olağanüstü daveti konusundaki takdir yetkisinin bulunmasının anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’na da aykırı bir yönü olmadığı vurgulandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr