MHP’nin 15 Mayıs’ta olağanüstü kurultayın toplanıp toplanmayacağına ilişkin tartışma sürerken, Ankara’da dün “hukuk savaşları” yaşandı. Gün boyu “kurultay olacak mı, olmayacak mı” soruları soruldu. Ankara 2. İcra Mahkemesi, parti içi muhaliflerin “Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nün kurultayın toplanması halinde alacağı durdurma işlemlerinin iptali” için yaptığı başvuruyu haklı buldu.

‘Kurultayı toplarız’

Bunun üzerine genel başkan adayları tek tek açıklamalar yaptı. Sinan Oğan, daha önce genel merkezin Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi’nden aldığı “ihtiyati tedbir” kararının “hukuksuz” olduğunu belirterek, kurultay için de “Yargıtay kararının beklenmesinin gerekli olmadığını” söyledi. Oğan, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin “olağanüstü kurultay toplansın” yönünde bir karar verdiğini anımsatarak, “Yargıtay üyeleri ne yapacak? Bu imzaların şurası şöyledir, burası böyledir mi diyecek? Sulh Hukuk Mahkemesi imzaları tespit etmiştir. Onun ötesinde ele alınacak bir husus söz konusu değildir. Kongrenin yapılmasının önündeki engeller kalktı. 15 Mayıs’ta kurultayı toplarız” dedi.

‘Bozdağ müdahalesi var’

Ümit Özdağ ise Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Adalet Bakanlığı’ndan mahkemelere yollanan yazıyı paylaşarak, “Biz bu kurultayı MHP ile mi AKP ile mi yapıyoruz? AKP ile yapıyorsak söylesinler” dedi. Tüm engellemelere karşın Ankara 2. İcra Mahkemesi’nin lehlerine bir karar verdiğini söyleyen Özdağ, “Şimdi kurultaya gidiyoruz” diyerek, şu görüşleri paylaştı: “MHP, kendi tüzüğüne göre yeterli sayıda üst kurul delegesinin talep etmesine rağmen, neden kendi tüzüğünü uygulamamaktadır? Neden olağanüstü kurultayı gerçekleştirmek konusunda böylesi bir direnci temsil etmektedir?”

Akşener: Yapılacak

Meral Akşener de sosyal medya hesabından “Olağanüstü kongremiz, Ankara Büyük Anadolu Otel Esenboğa Kongre Salonu’nda, 15 Mayıs 2016 günü, saat 10.00’da yapılacaktır” açıklamasında bulundu.

MHP’nin avukatı Yücel Bulut, genel merkezde bir toplantı düzenleyerek, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin aldığı kararın “kesinleşmeden uygulanması mümkün olmadığını” belirtti.

‘Yetkisi yok’

Muhaliflerin kurultayda ısrar ettiklerini belirten Bulut, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri’nin verdiği “ihtiyati tedbir” kararını anımsattı. Bulut, Ankara 2. İcra Mahkemesi kararına ilişkin de şunları kaydetti: “Yaklaşık bir haftadır yetkisi ve görevi olmadığı halde, önünde açılmış bir dosya olmamasına rağmen Ankara 2. İcra Mahkemesi davaları takip etmektedir. Hafta mesaisi bitimine saatler kala açıklanan kararla, hakimin kime hizmet ettiği iyi bilinmektedir. Yetkisiz dosyaları inceleyen mahkeme hakkında HSYK’ye gerekli şikayetler pazartesi yapılacaktır. Karar bizleri şaşırtmamıştır. İhtiyati tedbir kararının uygulanması da ayrıca talep edilmiştir. 2. İcra Mahkemesi hakiminin gösterdiği yüksek ilgi nedeniyle, görevli olmadığı konuda işlem tesis edebileceği önceden görülmüştür. Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ihtiyati tedbir kararlarının uygulanması ayrıca talep edilmiş, Ankara Valiliği’ne gereği yapılması talebi yapılmıştır.” Bulut, kurultayın yapılmasının “hukuken mümkün olmadığını” da kaydetti.

Bakanlıktan görüş!

Akşam saatlerinde “daha önce eşi benzeri görülmemiş bir karara imza atıldı.” MHP’nin Ankara Valiliği’ne başvurusu üzerine Ankara 25. İcra Müdürlüğü yeniden bir karar alarak, “kurultayın yapılması halinde gerekli işlemlerin başlatılacağını” açıkladı. Ancak 25. İcra Müdürlüğü bu kararı almadan önce Adalet Bakanlığı’ndan, “Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemeleri’nin vermiş olduğu ihtiyati tedbir kararları var. Buna karşın Ankara 2. İcra Mahkemesi’nin de almış olduğu bir karar var, ne yapmalıyım” diye sordu. Adalet Bakanlığı’ndan müdürlüğe, “ihtiyati tedbir kararlarının geçerli olduğu” yanıtı geldi. Ankara 25. İcra Müdürlüğü de akşam saatlerinde bu kararı aldı.

‘Yürütme müdahalesi’

Tarafsız yorum yaptığını belirten Avukat Baykal Doğan Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nün almış olduğu “kurultay yapılamaz” kararının “yürütmenin yargıya müdahalesi” olarak yorumlayarak “Hatta anayasayı ilga ediyor demektir” dedi.

‘Kongre yapılamaz’

Öte yandan akşam saatlerinde Ankara Valiliği’nden de yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada “Valiliğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından, MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır. Mahkeme kararı doğrultusunda valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi bir mağduriyetin oluşmaması bakımından, vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ihtiyaç duyulmuştur” denildi.

Acil toplantı

Valiliğin kararının ardından Ümit Özdağ, Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan acil olarak toplandı. Muhaliflerin kurultaya ilişkin nasıl bir strateji izleyecekleri konusunda bugün bir açıklama yapmaları bekleniyor.

5 MADDEDE KAPIŞMA

1 Koray Aydın, Sinan Oğan ve Meral Akşener, bir araya gelerek, “tüzük kurultayı” yapılması için delegelerden 543 imza toplayarak, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

2 Bu mahkemeden “olağanüstü kurultay yapılsın” yönünde çıkan kararın ardından MHP Genel Merkezi Yargıtay’a başvurarak, kararın iptalini istedi. Genel merkez ardından da kurultayı toplamakta kararlı muhaliflere karşı bir hamlede daha bulunup, Tosya ve Gemerek Asli Hukuk Mahkemeleri’nden “olağanüstü kurultay kararı için ihtiyati tedbir kararı” çıkarttı. Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “ihtiyati tedbir” kararı sonrasında Akşener, Hakim İlhan Işık’ı “2006- 2007 yıllarında MHP Ankara İl Başkanlığı’nda görev yaptığı ve bu yönden tarafsız olmadığı” gerekçesiyle HSYK’ye şikayet etti.

3 Yargıtay 18. Hukuk Dairesi bir açıklama yaparak, “MHP kurultayına ilişkin kararını mayıs ayı içinde açıklayacağını” belirtti.

4 Muhaliflerin avukatı Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kurultay için verdiği “ihtiyati tedbir” kararının mahkeme aracılığıyla kaldırdıklarını ilan etti. Ancak genel merkezin avukatı Yücel Bulut, “mahkemenin aldığı ihtiyati tedbir kararının devam ettiğine” ilişkin 11 Mayıs tarihli belgeyi Twitter’dan yayınladı. Genel merkez Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “ihtiyati tedbir” kararını gerekçe göstererek, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere Ankara Valiliği ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu; kurultayın toplanması halinde kolluk güçlerinin gereken önlemi almasını istedi. Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nden bu yönde karar çıktı.

5 Kurultayın toplanacağı tarihe iki gün kala bu kez muhalif kanat Ankara 2. İcra Mahkemesi’ne başvurarak, Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nün “kurultayın yapılması halinde alınacak tedbirler işlemlerinin durdurulmasını” istedi. Ankara 2. İcra Mahkemesi muhaliflerin başvurusunu haklı bularak, Ankara 15. İcra Müdürlüğü’nün işlemlerini durdurdu. Ancak akşam saatlerinde MHP yeniden Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “ihtiyati tedbir” kararını gerekçe göstererek, Ankara Valiliği ve Ankara 25. İcra Müdürlüğü’ne “kurultayın durdurulması için tedbir” istedi. Ankara 25. İcra Müdürlüğü de yeniden karar alarak, “kurultayın yapılmasını durdurdu.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr