MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı bayrak açan muhalifler, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “olağanüstü kurultay toplansın” yönündeki kararın ardından ilk kez bir araya gelerek, bundan sonra atılacak adımlara ilişkin yol haritasını belirledi. Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın’ın uzlaşmaya vardığı tarih “3 Mayıs Türkçülük Haftası”na denk gelen mayısın ilk haftası. Buna göre muhalif kanat, mayıs ayının ilk cumartesi ve pazar gününe denk gelen 7-8 Mayıs’ta tüzük kurultayı, 29 Mayıs’ta da genel başkanlık seçimi yapılmasını kararlaştırdı.

Toplantıya, mahkeme sürecinde partideki görevinden istifa ederek, genel başkanlığa adaylığını açıklayan Ümit Özdağ ise çağrılmadı. Özdağ’ın “sürecin en başında, mahkeme aşamasında genel başkanlık adaylığını açıklamadığı için toplantıya çağrılmadığı” öğrenildi.

Toplantıda, üç aday, Akşener, Aydın ve Oğan arasında kurultaya kadar birlikte hareket etme noktasında da ortak bir görüş belirdi. Üç aday, “partiyi mahkemeye taşıma aşamasında yer almayan Ümit Özdağ’ın adaylığına saygı duyduklarını ancak Özdağ’ın bu süreçte kendileriyle birlikte yer almayacağını” da deklare ettiler.

Muhalif kanat, kurultayın toplanma talebini, partiyi kurultaya götürmekle görevlendirilen üç kişilik çağrı heyetine iletecek. Takvimin netleşmesinin ardından da kayyum heyeti, salonu tutacak ve MHP delegelerini olağanüstü kurultaya çağıracak. Muhalefet, önce tüzük kurultayını gerçekleştirecek. Tüzükteki “antidemokratik” buldukları genel başkan seçimine ilişkin maddeyi değiştirdikten sonra da ara vermeden seçimli genel kurultaya gidecek.

 

Yargıtay kararı bozarsa?

Üç genel başkan adayı, Yargıtay’dan bozma kararı çıkması halinde karara itiraz edecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr