MHP’de “başkanlık” tartışmalarına bu kez üst düzey bir istifa eklendi. MHP İstanbul Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Atila Kaya, “anayasa değişiklik teklifine hayır oyu vereceğini” belirterek, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti. Kaya, başkanlık tartışmalarının en başından bu yana çeşitli nedenlerle genel merkez yönetimine “rahatsızlığını” bildirmiş ve en son da Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye “hayır oyu vereceğini” söylemişti. MHP’nin olağanüstü kurultay sürecinde Genel Başkan Bahçeli’nin yanında tavır alan Kaya, parti içindeki başkanlık tartışmalarında ise ters düştü. MHP teşkilatlarından Bahçeli’nin ekim ayındaki Meclis grup toplantısında başkanlık sistemiyle ilgili sözler üzerine tepki gelmişti. Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya da daha önce, teşkilatlardan gelen bu tepkilere “partinin yeterince yanıt veremediğine” ilişkin parti yönetimiyle görüşlerini paylaşmıştı. 1997-2003 yılları arasında Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevini de yapan Kaya, MHP tabanının da çok yakından tanıdığı bir isim. Kaya, son olarak da Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye, “Meclis Genel Kurulu’ndaki anayasa değişiklik teklifine hayır oyu vereceğini” iletmişti. Bahçeli’den ise Kaya’ya, “Takdir sizin” yanıtının geldiği ifade edilmişti.

‘Komisyonu mu bekledi?’     

MHP’de daha önce muhalefetin safına geçen Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, genel başkan adaylığının ardından partiden ihraç edilen Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Isparta Milletvekili Nuri Okutan daha önce anayasa değişiklik teklifine “hayır oyu” vereceklerini açıklamıştı. Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir de teklifin Meclis Anayasa Komisyonu görüşmeleri sırasında resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, teklifi “tiranlık” olarak nitelendirmiş ve “hayır oyu” vereceğini açıklamıştı. MHP kulislerinde süreçten Genel Başkan Yardımcısı Kaya’nın da “rahatsız olduğu ve hatta genel başkan yardımcılığı görevinden istifa edeceği” dile getiriliyordu. Kaya ise bu süreçte “sessiz kalmayı” tercih etti. Ancak Kaya, dün son noktayı koydu. Kaya’nın, “teklifin Meclis Anayasa Komisyonu görüşmelerini beklediği ve bu görüşmelerin ardından istifa kararı aldığı” da belirtiliyor.

'Ülkücülüğümün emri’

Kaya, dün istifasına ilişkin yazılı açıklama yaparak, “teklife hayır oyu vereceğini” belirtti. Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemiz gündemine neden ve nasıl girdiği ile amacının ne olduğu halen belirsizliğini korumakta ve tartışılmakta olan, kabul edilmesi halinde hükümet sistemini değiştirecek anayasa değişikliği teklifi, Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin tercihini ilan etmesinin ardından çalışma arkadaşlarından farklı tercihlerde bulunacak olanların da bu tercihlerini açıklamalarını ahlaki bir gereklilik haline getirmiştir. Bütün hayatım uğruna mücadele ile geçen ve ödediğim bedelleri göğsümde ‘şeref madalyası’ olarak taşıdığım ülkücülüğe olan inancım ve Türk milliyetçiliği anlayışım aklıma ve vicdanıma anayasa değişikliği teklifine hayır dememi emrederken, ikiyüzlü davranmaktan da men etmektedir. Bu şartların bir gereği olarak halen yürütmekte olduğum MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ediyorum. İstifama, hiç kimse tarafından, kişisel tavrım olmasının ötesinde bir anlam yüklenmemelidir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr