Cemaat yapılanmasıyla ilgili başlatılan mücadele kapsamında, suçsuz vatandaşların mağduriyet yaşamaması için CHP'nin ardından MHPDE komisyon kurdu. Genel Sekreter İsmet Büyükataman'ın başkanlığında oluşturulan komisyonda, hem Türk Silahlı Kevvetleri'ndeki TSK) yaşanan açığa alma ve gözaltı gibi durumlara ilişkin partiye yapılan başvurular değerlendirilirken, “suçsuz olduğu düşünülen vatandaşların dosyalarının yeniden incelenmesi talebiyle” ilk etapta hazırlanan 300 kişilik liste AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül’e iletildi. Bu zamana kadar MHP’ye binin üzerinde vatandaşın yakınları için “yürütülen soruşturmalar kapsamında mağdur olduklarını” ilettikleri belirtildi. MHP’ye en çok “mağdur şikâyetlerinin” de askeri liselerde okuyan öğrencilerin velileri ve “ülkücü kökenli öğretmenlerin” yakınları tarafından geldiği belirtildi.

‘Haklılık ortaya çıkar’

MHP genel başkan yardımcılarının odalarının önünde vatandaşların uzun kuyruklar oluşturduğu da gözlenirken, genel başkan yardımcılarının çoğu da gelen vatandaşları “Bu dönem tahmin edileceği gibi can yakıcı bir dönem. Tabii ki bizim de isteğimiz kurunun yanında yaşın da yanmaması. Ancak biz inanıyoruz ki bu işlere hiç bulaşmamış vatandaşların suçsuzluğu mutlaka ortaya çıkacaktır” sözleriyle teselli etmeye çalışıyor. Öte yandan MHP kulislerinde “tehlikenin hâlâ geçmediği” yorumları da yapılıyor. MHP’li kurmaylar, cemaatin hükümete ve Türkiye’ye olası yeni saldırı hamlesinin “ekonomiden gelebileceği” yorumunda bulunuyor.

“Ekonomisi bozulan bir ülkede iktidarın da işbaşında kalamayacağı” belirtilirken, hükümetin özellikle “turizm sektöründeki sorunlar, ithalat ve ihracat ürünlerine yönelik sorunlar” üzerinde durması gerektiğine inanıyor. Ayrıca, “Türkiye’nin istikrarsızlaştırılması isteniyorsa noktasal krizlerin çıkarılabileceği, bunun başında da önemli kişi ve kurumlara dönük suikastlar olabileceği ihtimali” de MHP’de güçlü şekilde dile getiriliyor. MHP’de, bu süreçte “toplumsal olayların fitilinin ateşlenmek istenebileceğine” de dikkat çekiliyor. Bu kapsamda, “Türk-Kürt, Alevi- Sunni çatışması” gibi gerçekleşmesi halinde önünün alınamayacağı kitlesel olayların tetiklenebileceği inancının hâkim olduğu MHP’de, bugüne kadar bu tuzağa düşmeyen yurttaşların “bir algı operasyonu oyununa getirilebileceği” de dile getiriliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr