Hakem atamaları ile “istenmeyen adam” ilan edilen Kuddusi Müftüoğlu ve yönetimideki Merkez Hakem Kurulu (MHK) bu kez de skandal bir uygulama ile gündeme geldi. Ulusal yardımcı hakem İbrahim Tokmak’a sosyal medya hesabı üzerinden, Akit Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya hakkındaki paylaşımları nedeniyle 3 ay hak mahrumiyeti cezası veren kurul, hakemin lisansının iptal olmasına neden oldu. Kurul, hükümet yanlısı tweet mesajı atan bazı hakemlere ise göstermelik cezalar uyguladı. İktidara yakınlığıyla bilinen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan gezisinde ölen Karakaya ile ilgili yorumları yüzünden, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) sevk edilen Tokmak’a verilen ceza spor camiasında ‘skandal’ olarak yorumlandı. Atatürk’e hakaretleriyle bilinen Karakaya’yı sosyal medya üzerinden eleştiren İbrahim Tokmak’ın cezasında Abdurrahman Arıcı’nın etkili olduğu öğrenildi. TFFHGD Başkanı, eski AKP’li bakan yardımcısı Arıcı’nın konuyu MHK Başkanı Müftüoğlu’na taşıyarak Tokmak’ın disipline sevkinde rol aldığı belirtildi.

HAKEMLER TEPKİLİ
İbrahim Tokmak, 2 Ocak tarihindeki paylaşımı nedeniyle TFFHGD İstanbul Şubesi ve MHK’ye savunma verdi. PFDK’ye sevk edildiği tarih olan 16 Şubat’a kadar maç alamayan deneyimli hakem savunmasını verdikten 1 saat sonra 3 ay hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı. Futbolla ve hakem camiasıyla ilgisi olmayan ve adli suç kapsamındaki bu mesajı nedeniyle ceza alan Tokmak’a meslektaşları destek verdi.

ÇİFTE STANDART
Oysa ki aynı MHK, ekim ayında Ankara’da düzenlenen Barış Mitingi’ne yönelik bombalı terör saldırısı için “Ankara merkez, patlıyor herkes. Geberin it sürüleri” şeklinde paylaşımda bulunan ulusal yardımcı hakem Bora Aladağ hakkında hiçbir işlem yapmamıştı. Tepkiler üzerine “mecburen” PFDK’ye sevk edilen Aladağ’a 30 gün hak mahrumiyeti cezası verilmişti. Geçmişte AKP’den milletvekili adayı olan Kuddusi Müftüoğlu yönetimindeki MHK’nin bu uygulamaları TFF ve hakem camiası içerisinde siyasetin oluşturduğu çifte standart, hak eşitsizliği ile adaletsizliği gözler önüne serdi.

BABA-OĞUL DÖNEMİ!
MHK’nin özellikle alt liglerdeki atamaları, hakemler arasında rahatsızlık yarattı. MHK’de ve İl Hakem Kurulları’nda görevli bazı üyelerin oğulları daha sık görev alırken diğer hakemlere yapılan “üvey evlat” muamelesi camia içinde büyük tepki topladı. MHK 1. bölge sorumlusu İsmet Cengiz’in oğlu, bölgesel hakem Can Cengiz’in sürekli “vitrin” maçlara atanması eşitsizliği gözler önüne serdi. İsmet Cengiz’in, bölgesel hakem Sercan Yılmaz’ı değerlendirmek için Selimiye’de oynanan Kartal Elçispor - Akatlarspor 1. Amatör playoff maçını izlemeye oğluyla birlikte gitmesi “skandal” olarak yorumlandı. Rakipler Hakkâri’ye! MHK bölge sorumlusu İsmet Cengiz’in “baba-oğul” ayrımcılığı maç atamalarında da sık sık kendini gösteriyor. Can Cengiz’in F.Bahçe-Beşiktaş U21 derbisinde görevlendirilmesini sağlayan MHK üyesinin oğlunun rakipleri ise adeta “sürgün”e gönderildi. Bölgesel hakemlerden Serhat Tan aynı hafta terörün zirve yaptığı Hakkâri’de görevlendirildi. Aynı maça atanan polis memuru Samet Özkul ise maçı iade etmek zorunda kaldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr