Emekli General Ali Er, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fırat Kalkanı’nın hedefine ilişkin değerlendirmesinin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisi ile düzeltildiğini dile getirdi. Er, ordunun Türkiye için daha büyük hedefler için gerekli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin El Bab ve Rakka hedefinden evvelemirde vazgeçmesi lazım. Çünkü bu ordu, Irak’ta gelişebilecek, Ermenistan bölgesinde, Ege ve Trakya bölgesinde gelişebilecek daha kritik durumlar için ülkeye gerekli” diye konuştu. Yılın son MGK’sinin bildirisinde Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta kendisini çevreleyen bir “terör koridoruna her türlü imkânı kullanarak izin vermeyeceği” yönündeki güçlü vurgu yer aldı. Emekli General Ali Er, Türkiye’nin PKK unsurlarının Yezidileri gerekçe göstererek Irak’ın Sincar bölgesinde yapılanmaya girişmelerine dikkat çekti. Bu bölgenin Suriye’nin kuzeyi ile birleştiğinde Türkiye için beka sorunu ortaya çıktığını belirten Er, “Irak’la ilgili söylenenler Türkiye açısından kimsenin itiraz edeceği konular değil” diye konuştu.

‘Tel Afer sıkıntısı’

Tel Afer’de 450 bin kişinin yaşadığını ve dengelerin bozulduğunu, Türkiye’nin son dönemde bölgede tek yönlü politika izlediğini belirten Er, “10-15 yıl önce Türkmenler kendilerini Şii, Sünni olarak değil Türkmen olarak tarif ediyordu. Ancak şimdi Şii ya da Sünni olarak tanımlıyor. Şiilerin büyük bölümü güneye göç etmek zorunda kaldı” diye konuştu. Haşdi Şabi’nin Irak’ta resmi devlet gücü olarak kabul edildiğine ve bu grubun İran güdümünde olduğunun net olduğuna dikkat çeken Er, “Özellikle Tel Afer’de ‘MGK, Erdoğan’ı düzeltti’.

Emekli General Er, MGK bildirisindeki kritik açıklamaları değerlendirdi. El Bab ve Rakka hedeflerinden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi SERTAÇ EŞ Türkiye ile İran arasında dananın kuyruğunun kopacağı da belli. Körün gözüne elinizi sokar gibi Türkmenleri ayrıştıracak politikalar güderseniz, bu noktaya gelirsiniz. Maalesef Türkiye kendi kurduğu kurt kapanına kendisi düşüyor” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin imajının bölge devletleri ve halkı üzerinde giderek kötüleştiğini belirten Er, önceliğin Irak hükümeti ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile işbirliği yapılarak insani toplanma merkezlerinin oluşturulması ve yardım politikası geliştirmesi olduğunu dile getirdi. Er, “İnsani girişimler olmadan, kırarım, dökerim ‘gücümü daha fazla test etmeyin’ söylemlerinin artık Türkiye için dünya kamuoyu açısından bir anlamı kalmadı. Devlet yöneticilerinin bunu görmesi lazım” dedi.

Fırat Kalkanı harekâtı ile ilgili Erdoğan’ın “Esad’ı devirmeye gidiyoruz” mesajı vermesinin ardından MGK’nin açıklamalarını değerlendiren Er, “Suriye konusunda Cumhurbaşkanı’nın demecini düzelten bir bildiri yayımlandı. Türkiye kendi harekâtının meşruiyetini, kendine yönelik PKK ve terör koridoru olarak yineledi.

Çünkü bu bölgede sadece PKK değil, IŞİD’in varlığı şu an sökülmeye çalışılsa da orada kökleri kalan bir terör örgütü merası var. Orası artık bütün terör örgütlerinin beslendiği meraya dönüştü. Türkiye, Suriye’deki meşruiyetini buraya bağlıyor” değerlendirmesini yaptı. Harekâtın Meclis’ten alınan yetki çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirten Er, “Hükümetin, Cumhurbaşkanı’nın TSK’nin Meclis’ten almış olduğu yetkinin amaç bölümünü tekrar tekrar okuyup atılacak adımları bu yetkinin sınırları içerisinde uygulamalarında büyük yarar var. Türkiye’nin El Bab ve Rakka hevesinden evvelemirde vazgeçmesi lazım. Bu Türkiye’ye kurulmuş kurt kapanıdır. Sizin siyasi hedefinizle askeri hedefiniz farklılaşıyor. Bu hedefler bekanızla uyumlu değil” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr