DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın, Bursa merkezli işçi eylemlerinin ardından Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) ayrılan işverenlerin kurdukları Elektro Mekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşverenin üç yıllık sözleşme ısrarı nedeniyle 2 bin 200 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde sendika, 20 Ocak’ta grev kararı aldı.

Dörtte birini verdi

Rakamsal olarak Birleşik Metal-İş ücretlere ortalama net 700 lira artış isterken, EMİS 145 lira zam önerdi. En önemli anlaşmazlık ise sözleşmenin yürürlük süresinde yaşandı. Birleşik Metal-İş Sendikası, 2014 MESS toplu sözleşme görüşmelerinde 3 yıllık toplusözleşmeye itiraz etmişti. Sendika 2 yıllık sözleşme önermişti. Anlaşma sağlanamaması üzerine de grev süreci yaşanmıştı.

Üç yıl istedi

MESS gibi EMİS de sözleşmenin 3 yıl olmasını önerdi. Yürürlük süresi, pek çok idari madde ve ücretlerde anlaşma sağlanamaması üzerine bir sonraki aşama olan resmi arabulucu süreci başladı. Arabulucu aşamasında, taraflar 28 Kasım ve 9 Aralık’ta bir araya geldi. Ancak yine anlaşma sağlanamadı. Birleşik Metal-İş Sendikası toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, işçiler 7 Kasım’dan bugüne eylemlerini sürdürüyor. İşyerlerinde işçiler yemek ve çay molalarında alkışlı protesto yürüyüşleriyle, fabrika giriş çıkışlarından basın açıklamaları yaparak işverenleri protesto ediyor. OHAL nedeniyle işçilerin fabrika dışında yapmak istedikleri eylemlere izin verilmiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr