Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) art arda altıncı ayda koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde indirime gitti. Üst bantta yapılan indirimlerin toplamı 225 baz puana ulaştı. Banka, politika faizini yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25’te korurken koridorun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.50’ye çekti.

Temmuzda yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.64’e çıkarken Merkez, yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 8.21’e yükseltmişti.

Merkez’den yapılan açıklamada “Temmuz ortasında yaşanan yurtiçi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alındı. Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar verdi” denildi.

Bankalara destek

Merkez, ‘can simidi’ olarak gördüğü ve kredi faaliyetlerinde etkili olan koridorun üst bandını 50 baz puan düşürerek reel sektörün elini biraz daha rahatlatmış oldu. Genelde faiz koridorunun üst sınırı kredi faizleri için tavan oluşturuyor. Buradaki düşüş de bankalara destek anlamına geliyor. Öte yandan indirimin bir yansıması da hükümetin faiz baskısı altındaki TCMB’nin güvenilirliği ile ilgili soru işaretleri.

Cari açık artacak

Ekonomistlere göre faizdeki indirim enflasyondaki düşüşe paralel gitmeli. Yoksa büyümeye zarar verir. Cari açık ve finansman üzerinde çok olumsuz etkileri ortaya çıkar. Faizlerin düşmesi yatırımlardan ziyade tüketimi artırıyor. Çünkü yatırımcı için düşük faizden ziyade kurumların kalitesi, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar daha önemli. Sonuç olarak düşük faiz harcamaya özendirip tüketicinin kredi alarak tüketime yönelmesine yol açacak. Bu da enflasyon ve GSYH’yi artırabilir.

Enflasyon düşmediği halde faizlerdeki düşüş ise tasarrufları olumsuz etkiliyor. Bu durum tasarruf-yatırım açığına yol açıyor. Açığı kapatmak için dış borçlanmaya başvurulabilir. Bu da cari açığı artırıcı nitelikte. Yatırımların tasarrufların düzeyine gerilemesi halinde büyümede beklenen seviye yakalanamayabilir.

PPK METNİNDE ÖNE ÇIKANLAR

* 19 Temmuz’da metinde yer alan, “Piyasalardaki gelişmeler yakından izlenerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir” ifadesi bu metinde yer almadı.

* Açıklamada turizmde yaşanan sıkıntılara da vurgu yapıldı. Metinde, turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklendiği belirtildi.

* Enflasyon tarafında ise Merkez, gıda enflasyonunda kısa vadede bir miktar toparlanma beklediğini belirterek “Çekirdek enflasyonda ise kademeli düşüş sürecek” denildi.

İNDİRİMLER SÜRECEK

Kararı değendiren KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Merkez, faiz indirimlerine bir süre daha devam edebilir. Enflasyona bağlı bir para politikası olacaksa faizin daha inmemesi gerekiyor. Faizde hareket alanı oluşması için enflasyon beklentilerinin gerilemesi gerekir. Merkez Bankası bizce en az bir faiz indirimi daha yapacaktır, duruma göre bu iki de olabilir. Merkez’in artık eli daha zorlaşıyor” dedi.

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen ise “PPK metninde dikkat çeken nokta çekirdek enflasyondaki düşüş beklentisinin yinelenmesi diyebiliriz. Yine de yüksek enflasyondan dolayı sıkı duruş korunsa da, bu ifadeyle sadeleşme adımlarının sürebileceğini anlıyoruz” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, faiz indiriminin ekonomik beklentilerdeki iyileşmeyi yansıttığını iddia ederek “TCMB rasyonel kararlar almayı sürdürüyor” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr