Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıkladığı yılın ikinci enflasyon raporunda 2016 yıl sonu enflasyon beklentisi %7,5, 2017 için % 6 olarak korundu.

Çetinkaya yakın dönemde küresel oynaklıklarda görülen düşüşün sürdüğünü, küresel piyasalardaki gelişmelerin Türkiye ekonomisini olumlu etkilediğini kaydetti.

Para politikası çerçevesinde sadeleşmeye yönelik adımlar attıklarını belirten Çetinkaya "önümüzdeki dönemde para politikasında duruş enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edecek. Sıkı para politikası ihtiyaç duyulduğu sürece sürdürülecek" dedi.

Çetinkaya, "Küresel oynaklıklarda düşüşün devam etmesi durumunda sıkı para politikasını daha dar bir faiz politikası içinde uygulayabileceğiz. Önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Daha öngörülebilir politika tercih edeceğiz"

Çetinkaya yeni dönemde daha sade ve öngörülebilir politika tercih edeceklerini belirtti.

Başkan, getiri eğrisinin bu dönemde yataya yakın seyrini koruduğunu, mali disiplinin ekonominin sağlamlığına önemli katkı verdiğini bildirdi.

Çetinkaya cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini kaydetti.

- Enflasyon hedefi

"Enflasyon tahminlerinde bir önceki rapora göre değişiklik yapmadık" diyen Çetinkaya, "Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 sonunda yüzde 6,3 ile yüzde 8,7 aralığında orta noktası yüzde 7,5, 2017 sonunda ise yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında orta noktası yüzde 6,0 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Çetinkaya, yurt içi belirsizliklerin 2015 yılına göre azalmasının, tüketici ve yatırımcı güveninin iyileşmesi yoluyla güven kanalından iç talebe katkı verebileceğini belirterek, "Küresel oynaklıklardaki azalmanın sürmesi ve küresel finansal koşullarda yaşanan iyileşme yurt içi finansal koşulları da olumlu etkiliyor. Bu gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki dönemde gelir ve güven kanallarıyla finansal koşulların iç talebi desteklemesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "En makul hızla tamamlayacağız"

Dar ve simetrik faiz politikası uygulayacaklarını belirten Başkan sadeleşme konusunda birçok faktörü göz önüne aldıklarını, küresel piyasalardaki oynaklığın azalmasının en temel faktör olduğunu söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr