Almanya Başbakan Angela Merkel, sığınmacılara açık kapı politikası açısından halkoylaması niteliğindeki eyalet seçimlerinde ağır yenilgi aldı. Merkel, Türkiye üzerinden Avrupa’ya akan Suriyelilerden biri olan 3 yaşındaki Alyan Kurdi’nin cansız bedeninin Eylül 2015’te sahile vurması karşısında 1.1 milyon sığınmacıyı ülkeye almıştı. Bunun sonrasında ilk seçimler, toplamda 12 milyon seçmeni olan Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya- Anhalt eyaletlerinde dün düzenlendi. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) sadece doğudaki Saksonya- Anhalt’ta zar zor birinci parti çıktı. Göçmen ve AB karşıtı olan, “endişeli vatandaşların” sığınmacı korkusunu suiistimal eden Almanya için Alternatif (AfD) oy patlaması yaptı.

‘Ders vermek için’

Öncekilere kıyasla yoğun katılımın olduğu seçimde, Saksonya-Anhalt’ta CDU 10 puan kaybedip yüzde 20 oya gerilirken, AfD 23, Sol Parti 17, CDU’nun federal hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) 11.5 oy aldı. Saksonya başkenti Magdeburg’da 78 yaşında bir seçmen “Şansölyeye sığınmacı politikası için bir ders vermek için oyumu kullandım” dedi.

Yeşiller’den bir ilk

Güneybatıdaki iki eyaletten Baden- Württemberg’i koalisyonla yöneten Yeşiller, Winfried Kretschmann’ın başbakanlığında oylarını yüzde 32.1’e çıkardı. Böylece Yeşiller ilk kez bir eyalette birinci parti oldu. CDU’nun oyu 27.5’e, SPD’nin 12.8’e geriledi. AfD 12.5’le enselerindeydi. Rheinland- Pfalz’da SPD yüzde 37.5 oyla birinciliğini korurken, CDU 32.5’te kaldı, AfD 11 aldı.

‘Diktatörlük gibi’

CDU milletvekili Erika Steinbach hezimetin sebebini “Eylülden beri hiçbir şey için meclisin onayı alınmadı. Tıpkı bir diktatörlükteki gibi” diye yorumladı. “Süper Pazar”dan çıkan sonuç Merkel’in sonu demek değilse de siyasi tablo altüst oldu. AfD’nin polise sığınmacılara ateş etme yetkisi verilmesini savunan liderleri var.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr