Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin darbe girişiminin faillerine ölçülü davranması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki gelişmeleri endişeyle takip ettiğini belirten Merkel, "Elbette böyle bir darbe girişimi gerçekleştiğinde faillerine karşı bütün önlemler alınmalı fakat anayasal bir devlette, ölçülülük ilkesi her şekilde sağlanmalı" dedi.

Almanya'da geçtiğimiz günlerde artan bombalı saldırılarla ilgili de konuşan Merkel, teröristlerin Almanya'nın Suriyeli mültecileri ağırlamasını engellemeye çalıştığını söyledi. "Teröristler, bizim ihtiyacı olan insanları ağırlamaya yönelik politikamızın önünde durmaya, farklı kültür ve dinler arasında nefret ve korku tohumları ekmeye çalışıyorlar. Biz ise buna karşı duruyoruz." dedi. Merkel, Almanya'nın bu sınavı başarıyla atlatacağına inandığını belirtirken aynı zamanda radikalleşme tehditlerine karşı Alman istihbarat servisinin güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu olayların verdiği büyük rahatsızlığa rağmen, Merkel korkunun hükümetinin kararlarına rehber olmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Bu saldırıların Eylül'de Berlin'de ve Merkel'in popüler olduğu Mecklenburg-Western Pomerania bölgesinde yapılacak yerel seçimleri nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Almanya'nın göçmen karşıtı sağ partisi Almanya İçin Alternatif (AfD), saldırıların ardından Merkel'in Hristiyan Demokratlar seçmeni arasındaki popülerliğini gölgeleyecek gibi görünüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr