Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ifade-basın özgürlüğüne yönelik baskılarının Alman medyasında alay konusu olması, ZDF’de komedyen Jan Böhmermann’ın Erdoğan hakkında “küfür şiiri” okumasıyla çatallandı. ZDF’nin programı tekrar yayına sokmaması ve arşivinden silmesine rağmen, önce Türk hükümeti Böhmermann’ın Alman Ceza Yasası’nın 103. maddesine göre yabancı devlet adamlarına hakaretten yargılanması için nota verdi. Ardından Erdoğan komedyen hakkında 185. maddeye göre kişiye hakaretten suç duyurusunda bulundu. Bu manzara karşısında Alman medya ve siyasetinin önde gelenleri, Böhmermann’a destek çıkarken, Başbakan Angela Merkel’i eleştiri bombardımanına tuttu.

Türkiye ile sığınmacı anlaşması uğruna ifade özgürlüğünü feda etmek, Erdoğan’ı Almanya’nın içişlerine karışır hale getirmekle suçlanan Merkel dün “Sığınmacı krizine çözüm bulmak istiyoruz ama bu ifade özgürlüğünden tümüyle ayrı bir konu” mesajı verdi. Nota ve Erdoğan’ın suç duyurusunu “dikkatle incelediklerini” söyleyen Merkel “Ancak Almanya’da ifade ve sanat özgürlüğü olduğunu vurgulamak isterim. Temel değerlerimizin yer aldığı anayasanın 5. maddesi fikir, ifade, bilim ve sanat özgürlüğüyle ilgili. Bu temel değerler, aramızda görüştüğümüz sığınmacılar gibi siyasi sorunlardan bağımsız her daim geçerlidir” dedi.

 

‘Başyapıta’ övgü

Bild ve Welt gazetelerinin de sahibi Alex Springer yayınevinin müdürü Mathias Döpfner, açık mektup yayınlayarak Böhmermann’ın belaltı hakaretlerle dolu şiirinin “başyapıt” olduğunu savundu. Döpfner, yayını izlemediğini, şiiri duymadığını, buna rağmen her kelimesini desteklediğini belirtti. Solcu çizgideki Zeit gazetesi ile Spiegel dergisi ve CDU çizgisindeki Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pazar edisyonu da Böhmermann’a desteğini açıkladı. Hatta FAZ pazar edisyonu “Böhmermann tepeden tırnağa Almanya’nın çocuğu ve gerçekten de tam modern Almanya’nın sahip olmak istediği türden biri” diye yazdı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr