Ankara’da, Merasim Sokak’ta yaşanan bombalı araç eylemini araştıran İçişleri Bakanlığı müfettişleri, çalıntı aracın yakalanmasını sağlayan bilgisayar sistemindeki özel işlem butonunun kapalı olması nedeniyle yakalanamadığını ortaya çıkardı. Milliyet Gazetesi'nden Tolga Şardan'ın haberine göre; müfettişler, butonun Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2013’teki genelgesi doğrultusunda işlem hacmi yoğunluğu nedeniyle uygulama dışı bırakıldığını belirledi.

TSK mensuplarını taşıyan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait servis araçlarına yönelik terör saldırıda ihmalleri araştıran İçişleri Bakanlığı müfettişleri, plaka tanıma sistemlerinin incelenmesiyle yeni bir ihmali daha gün ışığına çıkardı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın onayı ile inceleme yapan müfettişler, PKK saldırısında kullanılan ve eylem için üzerine ikiz plaka takılan 34 KK 0340 plakalı aracın, elektronik sistemde yapılan bir düzenleme sonucu gözden kaçırıldığını ortaya koydu.

Ankara’daki birbirinden ayrı kullanılan iki MOBESE sisteminin entegre edilememesi nedeniyle aracın geçtiği kameraların kayıt almasına karşın uyarı yapmadığını ortaya çıkaran müfettişler, farklı bir bilgiye daha ulaştı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre müfettişler, yurt genelinde kullanılan ve çalıntı araçların MOBESE kameralarında görülmesi halinde alarm veren uyarı sisteminin de devre dışı bırakıldığını belirledi.

Genelge gönderilmiş

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki güvenlik birimlerince kullanılan araç takip projesinde, yurt genelinde aranan, kayıp ve çalıntı araçların plaka ve tescil bilgilerinden oluşan veriler sisteme girilerek araçların ülke çapında takibi yapılıyor. İstanbul’da çalındıktan sonra sahibince başvuru yapılan ve çalıntı araç olarak bilgisayar sistemine girilen aracın yakalanmasını sağlayan uyarı butonunun Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi hükmüne göre kapatıldığı belirlendi.

İşlem hacmi yoğunluğu

Ankara’da terör, hacizli yakalamalı araçların aranma kayıtlarının öncelikli biçimde kullanılmasına rağmen en son kayıp plaka ve araç kayıtlarının takibe alındığı, bu araçların çok olması nedeniyle işlem hacmi yoğunluğu yaşanması sonrasında EGM genelgesi doğrultusunda uyarı sisteminin devre dışı bırakıldığı saptandı.

Yapılan araştırmalarda il emniyet müdürlüklerine yetki veren hükmün yer aldığı genelgenin 2013’te yayımlandığı belirlendi.

Genelgenin ise dönemin Emniyet Genel Müdürü olan ve halen Ankara Valisi olarak görev yapan Mehmet Kılıçlar’ın imzasını taşıdığı tespit edildi. Genelgenin, inceleme dosyasında yer aldığı da öğrenildi. Vali Kılıçlar, Merasim Sokak incelemesi sonrasında terör eyleminde ihmalleri bulunduğu iddiasıyla polis ve mühendislerden oluşan dokuz görevli hakkında soruşturma izni kararını vermişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr