MHP’li muhaliflerin 19 Haziran’da, Büyük Anadolu Oteli’nde, gerçekleştirdiği olağanüstü tüzük kurultayında, Ankara 13. Noterliği’nin üst kurul delegelerinden “WhatsApp” üzerinden imza topladığı ve “belgede usulsüzlük yapıldığı” gerekçesiyle MHP Genel Merkezi’nin 23 Haziran’da Akyurt Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu kapsamında, savcılık harekete geçti. Başsavcılığın, Ankara 13. Noterliği tarafından, kurultayda, hazirun cetveline 656 üst kurul delegesinin imza attığına yönelik açıklamasının “gerçeği yansıtıp, yansıtmadığını öğrenmek” amacıyla, bazı üst kurul delegelerinin bilgisine başvurduğu öğrenildi. MHP’den ihraç edilen genel başkan adayı Meral Akşener ise söz konusu soruşturma kapsamında yapılan incelemeyi “FETÖ’nün MHP’ye sızma operasyonu kapsamında yeni gözaltı dalgası” olarak duyurdu.

MHP Genel Merkezi, muhaliflerin 19 Haziran’daki kurultayında hazirun cetveline imza veren üst kurul delegelerinin kimlik tespiti ve hazirun listesinin hazırlanmasında görevli bulunan Ankara 13. Noterliği’nin “belgede sahtecilik” iddiasıyla 23 Haziran tarihinde noterlik hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. MHP, suç duyurusunu kurultayın gerçekleştirdiği Büyük Anadolu Oteli’nin Ankara’nın Akyurt ilçesi sınırlarında olduğu gerekçesiyle Akyurt Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapmıştı. Başsavcılık da MHP’nin noter hakkındaki suç duyurusu üzerine harekete geçti. Kurultayda, imzası bulunan bazı üst kurul delegelerinin ikametgah adreslerine yakın karakollara bir yazı göndererek, bazı delegelerden “hazirun cetvelinde bulunan imzalarının sahte ya da gerçek olduğunu incelemek amacıyla” imza örneklerinin alınmasını istedi. Bunun üzerine de bazı üst kurul delegeleri, bölgelerindeki karakollara giderek, imza örnekleri verdi.

‘FETÖ ile ilgisi yok’

Savcılığın “soruşturma kapsamında rutin inceleme” olarak açıkladığı bu işlem MHP’li muhaliflerce tartışma konusu oldu. Akşener, söz konusu incelemeyi önceki gün resmi Twitter hesabından “FETÖ’nün MHP’ye sızma operasyonu” ile ilişkilendirerek, “Gene imzasız ihbar mektubuyla üst kurul delegemiz karakola çağrıldı. Suçu değişim istemek...” sözleriyle duyurdu. Ancak daha sonra bu işlemin “15 Temmuz darbe girişiminden hemen önce, MHP Genel Merkezi’nin 23 Haziran tarihindeki Ankara 13. Noterliği hakkında yaptığı suç duyurusu nedeniyle gerçekleştirildiği ve dolayısıyla bunun ‘FETÖ’nün MHP’ye sızma operasyonu’ adı altında başlatılan soruşturmayla bir ilgisinin bulunmadığı” öğrenildi.

Ne olmuştu?

“Olaylı MHP kurultayı” sürecinde Yargıtay’ın Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin “olağanüstü kurultay yapılsın” yönündeki kararını onamasının ardından MHP’li muhalifler, 19 Haziran’da, Büyük Anadolu Oteli’nde olağanüstü tüzük kurultayı gerçekleştirmişti. Muhalifler, kurultayı, “756 delegenin imzası ile açıldığını” duyurmuşlar ancak kurultayda görevlendirilen Ankara 13. Noterliği ise daha sonra bu sayının 656 olduğunu açıklamıştı. Ardından da noterliğin, “delegelerin imzalarını ‘whatsApp’ ve e - posta üzerinden, mesai saati bittikten sonra topladığına” ilişkin görüntüler yayınlanmış ve “noter hakkında belgede sahtecilik yaptığı” iddiaları gündeme gelmişti. Kurultayda görevli Ankara 13. Noter Vekili Mustafa İset ise bir televizyon programında “300 civarı imzanın toplandığını” açıklamıştı. Söz konusu iddialar üzerine de MHP Genel Merkezi suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr