Referandum öncesinde sadece pilot illerde “büyükanne projesini” uygulamaya geçirip daha sonra kalıcı olup olmayacağına karar verecek olan hükümet, memur annelere bir yıl önce tanınan hakkı uygulamıyor. Geçen yıl ocak ayında Devlet Memurları Yasası’na eklenen doğum yapan memura yarım gün çalışma hakkı, aradan bir yılı aşkın süre geçtiği halde yönetmelik yayımlanmadığı için hâlâ yaşama geçirilemedi.

Tam adı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” olan “torba kanun” geçen yıl 29 Ocak 2016’da TBMM’de kabul edildi. Düzenleme 10 Şubat 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı.

Yasa ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na madde eklendi. Bu Ek 43. madde ile doğum yapan memur annelere, analık izninin bitiminden itibaren çocuğu ilköğretime başlayana kadar yarım gün çalışma hakkı sağlandı. Memur bu süre sonunda yeniden normal zamanlı çalışmaya dönebilecekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu son olarak ocak ayında yönetmeliğin yayımlanacağını açıkladı. Ancak ocak ayının üzerinden de neredeyse iki ay geçti. Yönetmelik hâlâ çıkmadı.

Doğum yapan memurlar için yönetmeliği hâlâ yayımlamayan hükümet buna karşın referandum öncesinde “büyükanne projesini” başlattı. İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep’te başlatılan proje kapsamında torunlarına bakan anneanne ya da babaannelere 425 lira verilecek. “Büyükanne projesini” pilot illerde uygulamaya başlayan hükümetin, doğum yapan memurlarla ilgili yarım gün çalışmayı neden hâlâ beklettiği ise soru işareti olarak duruyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr