Sputnik'in Menbiç Askeri Meclisi yetkililerine dayandırdığı haberine göre Halep'e bağlı Menbiç kentinin alınması için YPG'nin öncülüğünü yaptığı Arap, Türkmen ve Kürt savaşçılardan oluşan Menbiç Askeri Meclisi'nin 73 gündür başlattığı operasyonda son aşamaya gelindi ve El Sirip Mahallesindeki bir noktanın alınmasıyla kentin tamamı IŞİD'in elinden alınmış oldu.

"172 BİN SİVİL KURTARILDI"

73 gündür devam eden operasyonda şimdiye kadar 172 bin Menbiçli sivil kentten kurtarılarak kentin Doğusunda yer alan ve siviller için yapılan kampa yerleştirildi. IŞİD militanlarının sivillerin arasına karışmış olabilir endişesiyle kurtarılan siviller güvenlik taramasından geçirilirken, onların tüm ihtiyaçları karşılanıyor.

Dünden bu yana IŞİD kentte sadece El Sirip mahallesinde bir noktada kalmıştı. Menbiç Askeri Meclisi de o noktayı almak için bugün sabah saatlerinde operasyon başlattı. Sabah saatlerinden bu yana yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu o noktanın alınmasıyla MInbİc kentinin tamamı IŞİD'in elinden alınmış oldu.

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Menbiç Askeri Meclisi Komutanlarından Ahmet İbrahim, Menbiç kentinin tamamını IŞİD'in elinden aldıklarını söyledi. Kentin tamamını az önce aldıklarını dile getiren İbrahim, kentte şimdi arama tarama çalışması yaptıklarını kaydetti. İbrahim, kentin birçok yerinde mayın temizliği yaptıklarını da sözlerine ekledi.

3 BİN IŞİD'Lİ ÖLDÜ

Menbiç Askeri Meclisi yetkililerinden edinilen bilgilere göre kent merkezinde 3 binin üzerinde mayın ve el yapımı patlayıcı ise etkisiz hale getirilirken, operasyon boyunca IŞİD ile yaşanan çatışmalar ve bombalı tuzaklamalar sonucunda 283 Askeri Meclis savaşçısı yaşamını yitirdi ve çok savaşçı da yaralandı. IŞİD'ten ise 3 bine yakın kişinin yakıp verdiği öğrenildi.

2012 yılında ÖSO'nun ve 2014 yılında ise IŞİD'in eline geçen 80 bin nüfuslu Menbiç, güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65, batıda ise Bab'a 45 kilo metre uzaklıkta bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr