Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi’ne 30 Mayıs’ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Grup Yorum üyelerine işkenceye yapılmasına müzisyenlerin aileleri tepki gösterdi. “Sanattan bu kadar korkulur mu?” diye soran aileler, “Bir çocuğumuzun kulak zarı patlamış. Birinin saçları yolunmuş. Bizler artık karakollara, adliyelere değil; konserlere gitmek istiyoruz” dediler. Yorum üyeleri Sultan Gökçek, Fırat Kıl, Dilan Poyraz, 8 günlük gözaltının ardından önceki gün tutuklandı. Bergül Varan ve Özgür Zafer ise serbest bırakıldı. Grup Yorum üyesi Sultan Gökçek’in kayınpederi Ahmet Gökçek, gelini gözaltına alınınca Kayseri’den kalkıp İstanbul’a gelmiş. Gökçek, her baskın sırasında çocuklarının işkenceyle gözaltına alındığını belirterek “İdil Kültür Merkezi’ni de talan ediyorlar. Enstrümanlara zarar veriyorlar. Bunu bir yöntem haline getirmiş durumdalar. Çocuklarımız geçen Kasım ayında yine gözaltına alınıp, tutuklandı. İddianame bomboştu. Bu iddianame yine boş olacak” dedi. Grup Yorum üyesi Ali Aracı’nın kardeşi Meryem Kayralcı da şunları söyledi: “Şarkı söylemek, halkın dilinden şarkı söylemek neden suç olsun? Bizler artık karakollara, adliyelere değil; konserlere gitmek istiyoruz. Grup Yorum’un yeri karakollar değil, sahnelerdir.

Enstrümanları çaldırlar

Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek’’n annesi Aygül Bilgi, baskının olduğu gün Grup Yorum’un çalışma günü olduğunu vurgulayarak, “Çocuğum geç kaldığı için gözaltına alınmadı. Tutuklananlar benim çocuğum. Tiyatro gösterileri hazırlıyor, müzik eğitimleri veriyor. Çocuklarımız sanatın halka, en yoksula götürülebilmesi için çalışıyor. Bunu isteyenlere neden saldırılır. Geçen defa düzenlenen baskında enstrümanları kırmışlardı. Bu kez ise enstrümanları çalmışlar” diye konuştu.

'Kızı saçkıran yaptık'

Gözaltında saçları koparılan Bergül Varan, tutuklanan yorum üyesi Betül Varan’ın kardeşi. Yaşadığı işkenceyi söyle anlattı: “Kültür merkezine baskın yaptıklarında bizi çevik kuvvet aracına bindirdiler. Aracın içinde yoğun bir işkence yaptılar. Bilerek sanki onun için hazırlanmış gibiydiler. Saçlarımı önce tutup çevirdiler sonra kökünden kopardılar. Elinde kalan saçı sallayarak mehter marşıyla oyun oynuyorlardı. Saçımı savuruyorlardı. Koltuğun üzeri saçla dolmuştu.” Varan’ın gözaltına alındığı sırada başka bir suçlamayla gözaltında olan Z. B. ise “Sağlık kontrollerine götürülürken iki polisin araçta konuşmasına şahit oldum. ‘Kızı saçkıran yaptık’ diyerek gülüyorlardı. O zaman işkencenin boyutunu anladım” dedi. CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Bergül Varan’a yapılan işkenceyi TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yarkadaş, “Gençlerin saçlarını yolarak ve kökünden kopararak mı ülkeyi yöneteceksiniz? İleri demokrasi dediğiniz hilkat garibesi bu mudur? Bergül Varan ve diğer işkence mağdurlarından özür dileyecek misiniz?” diye sordu. Yarkadaş, Bergül Varan’ın saçlarının yolunmuş ve koparılmış halini gösteren fotoğrafları Binali Yıldırım ile AKP’li vekillere gönderdiğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr