Bayram tatilinde tarihi korunun Paşa Limanı Caddesi kenarındaki bölümde hafriyat çalışması başlatıldı. İş makinelerinin kazdığı alandaki onlarca ağaç kesildi, onlarcası da kökleri topraksız kaldığı için diğer ağaçlara halatla bağlandı. Halatla diğer ağaçlara bağlanan ağaçların kurtarılması, neredeyse imkânsız hale geldi.

BEDAVAYA MEHMET CENGİZ’E DEVREDİLDİ

İstanbul Gazetesi'nden Arif Gündoğdu'nun haberine göre, Üsküdar’daki tarihi Fethi Paşa Korusu, TMSF tarafından işadamı Mehmet Cengiz’e satıldı. 8 Mart 2013’te düzenlenen tapu kayıtlarında korunun ve içerisinde bulunan tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün satış bedeli “0” lira olarak yer aldı. Tarihi köşk, restorasyon başvurusu 6 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda görüşüldü ve 23 Haziran 2014 tarihinde inceleme yapıldıktan sonra karar verileceği açıklandı. Bu kararın ardından 5 gün sonra köşk gece yarısı tamamen yanarak kül oldu.

İZİNSİZ KAZI BAŞLATILDI

2002 yılında “Yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı” olarak tescillenen Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün tamamen yanmasıyla ilgili soruşturmanın üzeri örtüldü ve yangın için “kaza” raporu düzenlendi.

81 bin 511 metrekarelik alana sahip Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün enkazında, geçtiğimiz yıl iş makineleri çalışmaya başladı. Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi olduğu için iş makinesiyle çalışmanın yasak olduğu alanda onlarca tarihi ağaç kesildi ve geniş bir alan açıldı. Fethi Paşa Korusu’nun bedelsiz devredildiği işadamı Mehmet Cengiz hakkında izinsiz kazı yaptığı için suç duyurusunda bulunuldu ancak İstanbul Valiliği 22 Ekim 2015’te soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri, izinsiz olarak yapılan kazı ve ağaç kesimine göz yumdu.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr