Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili davanın görülmesine devam edildi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10. celsesi görülen duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş geldi. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal'ın babası Mustafa Kartal'ın da katıldığı duruşma adliye içinde ve dışında olmak üzere yoğun güvenlik önlemleriyle başladı.
 

"HIZINI KESMESİ GEREKİRDİ..."

Duruşmada uzman bilirkişi Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu tanık olarak dinlendi. Davaya konu trafik kazasına ilişkin görüşü sorulan Gedizlioğlu, "Bilirkişi raporundan sonra avukatlar beni buldu ve olay anına ilişkin görüntüleri incelememi istedi. Sanıkların kusurlarının olduğunu düşünüyorum. Çünkü sanıkların olağanüstü olayların olduğu bir yere yaklaşırken tedbirli olmadıklarını ve önlem almadıklarını düşünüyorum. En azından hızlarını azaltmadıkları, belki tersine hızlarını artırmaya çalıştıkları izlenimini edindim. Sürücünün olağanüstü bir durum gördüğünde hızını kesmesi gerekirdi" dedi.
 

"NEREDEN BİLİYORLAR ÇADIR KURMADIĞINI"

Olay yerinde yapılan ve Ayvalıtaş'ın asli kusurlu olduğu sonucunun yer aldığı keşfe ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna karşı söz alan Ayvalıtaş ailesinin avukatları raporu kabul etmediklerini belirtti. Avukatlarından Ayla Öztabak yeniden bilirkişi raporu alınması gerektiğini söyleyerek, "Bilirkişiler kusur oranını belirlerken çevresel faktörleri dikkate almamışlardır. Ayrıca gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı konusunda da bir tespit ve değerlendirme yapmamışlardır. Bilirkişiler tarafsız davranmamıştır. Bu rapora itiraz ediyoruz" şeklinde konuştu. Sanık Demirbaş'ın avukatı Yalçın Tura ise, "Olaydan duyduğum üzüntüyü başından beri belirtiyorum. Nereden biliyorlar bu sanığın da olaya destek veren biri olarak çadır kurup kurmadığını" dedi.
 

DAVA DOSYASI ADLİ TIP'A GÖNDERİLDİ

Mahkeme heyeti, sanıkların kaza sırasında dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranıp davranmadığının belirlenmesi için dava dosyasının Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek yeniden bilirkişi raporu alınmasına karar verdi. Gelecek celse duruşma salonu içinde ve dışında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına karar veren mahkeme duruşmayı 25 Mayıs tarihine erteledi.
 

"BİZ ADALET ARIYORUZ"

Duruşma sonrası adliye dışında açıklama yapan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş bilirkişi raporuna katılmadıklarını belirterek, "İnanın her buraya girdiğimde özel güvenlikler, polisler beni tanıdıkları halde hala hırpalıyorlar. Sabah girerken de hırpalandım. Kimseye karşı bir düşmanlığımız yok. Biz adalet arıyoruz. Bizim çocuklarımız hırsızlık yapmadı. Bizim çocuklarımız halk çocuğu" dedi.

Uzman bilirkişi Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu ise, "Bana göre dosyada çok net olan veriler var. Bunların değerlendirilmediğini düşünüyorum. Onları vurgulamaya çalıştım. Bundan sonraki aşamalarda da ihtiyaç duyuldukça uzman olduğum konularda sonuna kadar destek vermeye hazırım" diye konuştu.
 

"KAZAYI ÖNLEMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPMAMIŞLAR"

Davada kusur durumunun açık olarak ortada olduğunu kaydeden avukat Arzu Becerik, "Gezi yargılanarak buraya katılan herkes kusurlu ilan ediliyor. Dosyadaki veriler çok açık. Biz bu dosyada mahkemenin yapması gerekeni ayrıca yapıyoruz, nasıl bir yargılama yapılması gerektiğini gösteriyoruz. Bu dosyada kazaya karışanlar, ölüme sebebiyet verenlerin kusurları ortaya çıkmıştır. Bu kişiler kazayı önlemek için ellerinden geleni yapmamışlardır" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr