Hazine Müsteşarlığı, OECD raporuna göre “Türkiye’nin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçip geçmediği” tartışmasına son noktayı koydu. Hazine, bunun rapordaki “senaryoda yer alan bir öngörü” olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Aralık’taki bir açılış töreninde, “Size şimdi bir müjde daha veriyorum.

OECD, Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin, orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı” demişti. OECD’nin 12 Aralık 2016’da yayınlanan “Küresel Kalkınma Perspektifleri 2017 - Değişen Dünyada Uluslararası Göç” isimli raporunda, Türkiye’nin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğine yönelik ifade olup olmadığı çok tartışılmıştı.

Senaryolardan biri

Yanıtta, OECD’nin raporunda Türkiye’nin “uzunca bir süre hızlı büyüme kaydetmiş ve böylece gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisi içindeki ağırlığının artmasına katkıda bulunmuş ülkeleri kapsayan ‘yüksek oranda ve sürekli büyüyen ülkeler’ isimli ikinci ülke grubu içinde sayıldığına” dikkat çekildi. Raporun bir bölümünde uluslararası göç konusunun 2030 yılına yönelik dört farklı senaryo üzerinden incelendiği ve her bir senaryo için 2015-2030 yılları arasındaki döneme ilişkin muhtemel gelişmelerin açıklandığını belirten Hazine Müsteşarlığı, “Bu senaryolardan ikincisinde; Türkiye’nin Çin, Kolombiya, Kosto Rika, Endonezya, Kazakistan, Meksika ve Güney Afrika ile birlikte bir üst gelir grubuna çıkarak yüksek gelirli ülkeler grubuna dahil olacağı öngörüsüne yer verilmiştir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr