Genel Kurul'da, anayasa değişikliği teklifinin 11. maddesinin görüşmelerinde söz alan Paylan, yok sayılanların ya sessizliğe büründüğünü ya da isyan ettiğini söyledi.

Paylan, 1913-1923 yıllarında Ermeniler, Süryaniler, Rumlar ve Yahudilerin kaybedildiğini belirterek, "Büyük katliam ve soykırımlarla bu topraklardan ya sürüldüler ya mübadelelere uğradılar" dedi.

AKP'li VEKİLLERDEN TEPKİ

AKP'li milletvekilleri, bu sözlerinden dolayı Paylan'a tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da Paylan'dan sözlerini düzeltmesini istedi. Aydın, o dönem karşılıklı acılar yaşandığını ancak bunun soykırım olarak nitelendirilemeyeceğini vurguladı.

'BEN ADINA SOYKIRIM DİYORUM, SİZ NE DERSENİZ DEYİN'

Konuşmasını sürdüren Paylan, "Bir zamanlar yüzde 40'tık, bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki… Ben adına soykırım diyorum, siz ne derseniz deyin. Adını hep beraber koyalım ve yolumuza devam edelim. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Gelin adını siz koyun, hep beraber yüzleşelim. Artık biz yok hükmündeyiz, binde bire düşmüş durumdayız" ifadelerini kullandı.

BİRLEŞİME ARA VERİLDİ

AKP stanbul Milletvekili Metin Külünk'ün, "Soykırım kelimesini düzeltecek" diye tepki göstermesinin ardından ayağa kalkan AKP'li milletvekilleri, Paylan'ın sözlerine karşı çıktı. TBMM Başkanvekili Aydın, tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi.

TBMM'DEN 3 BİRLEŞİM ÇIKARILMA CEZASI

Genel Kurul'a verilen aradan sonra AKP'li, CHP ve MHP adına söz alan milletvekilleri, Garo Paylan'ın açıklamasını kınadıklarını ifade etti.

​Paylan'a 'soykırım' sözü için TBMM'den 3 birleşim boyunca çıkarılma cezası verildi. Paylan'ın sözlerinin de tutanaklardan çıkarılacağı belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr