15 Temmuz’a kadar çalışmalarına ara veren TBMM’yi, bu tarihten sonra sıcak bir gündem bekliyor. AKP yönetimi, 15 Temmuz’dan itibaren gündemdeki konuların bitimine kadar genel kurulu çalıştırmayı planlıyor. Öncelikli olarak muhalefetin sesini kısmaya yönelik İçtüzük değişikliği, OHAL’in süresinin uzatılması, HDP’li Faysal Sarıyıldız ile Tuğba Hezer’in devamsızlık nedeniyle vekilliklerinin düşürülmesine ilişkin dosyalar TBMM gündemine getirilecek. TBMM Genel Kurulu, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde özel gündemle toplanacak. Siyasi partilerin grup başkanlarına konuyla ilgili olarak 10’ar dakikalık konuşma hakkı verilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da Meclis’e gelerek genel kuruldaki görüşmeyi izlemesi bekleniyor. TBMM, 17 Temmuz’dan itibaren çalışmalarına devam edecek.

 İlk iş İçtüzük

AKP, ilk iş olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarla çıkarılmasını istediği TBMM İçtüzüğü değişikliğini gündeme getirecek. İçtüzük değişikliği için 15 maddelik öneri hazırlayan AKP yönetimi, bu konuda MHP ile işbirliği yapacak. AKP’nin sunduğu öneri üzerinde çalışmalarını sürdüren MHP ile AKP yöneticileri, bayram tatilinin ardından bir araya gelerek iki partinin hazırladığı öneriye son biçimini verecek. İçtüzük değişikliği önerisinin, 15 Temmuz’a kadar Anayasa Komisyonu’nda görüşülebileceği belirtiliyor. AKP, muhalefetin engelleme yöntemi olarak kullandığı grup önerilerinin sınırlandırılması, usul tartışmalarının açılıp açılmaması konusunda birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili’ne yetki verilmesini istiyor.

OHAL’in süresi

OHAL 19 Temmuz’da sona eriyor. AKP hükümeti, OHAL’i 3 ay daha uzatmayı planlıyor. Konuyla ilgili Başbakanlık tezkeresinin de 19 Temmuz’a kadar TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesi ve OHAL’in uzatılması bekleniyor. OHAL’in uzatılmasıyla ülkedeki olağanüstü durum 1 yılı aşmış olacak. Genel Kurul’un gündemine gelecek tartışmalı diğer bir konu ise HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in devamsızlıkları nedeniyle vekilliklerin düşürülmesine ilişkin dosya olacak. TBMM Anayasa - Adalet Karma Komisyonu, Hezer’in vekilliğinin düşürülmesine, Sarıyıldız için ise hazırlık komisyonu kurulmasına karar vermişti. TBMM Genel Kurulu’nda da kararın aynı yönde olması durumunda Hezer’in vekilliği düşecek. Meclis’in yaz mesaisinde, istinaf mahkemeleri ile iş mahkemelerine ilişkin yasa tasarılarının da Genel Kurul’dan geçirilmesi planlanıyor. Anayasa değişikliğine koşut olarak getirilen yargı uyum paketi de TBMM Adalet Komisyonu’nun gündeminde olacak

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr