TBMM'deki anayasa değişikliği 2. tur görüşmeleri sürüyor. Dün akşam yaşanan kavgaların gölgesinde 4 maddenin oylaması gerçekleşmişti.

14. madde de kabul edildi

14. madde 342 kabul oyuyla kabul edildi. 486 vekilin oy kullandığı oylamada çıkan sonuçlar şöyle: 342 kabul, 139 ret, 3 boş, 2 geçersiz

Askeri mahkemelerin yapısını düzenleyen 13. madde kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifinin 13. maddesi de kabul edildi. 13. madde  Askeri mahkemelerin yapısını düzenlemeyi öngörüyor. 484 vekilin oy kullandığı oylamada çıkan sonuçlar şöyle: 343 kabul, 136 ret, 3 boş, 2 geçersiz

OHAL yönetimini düzenleyen 12. madde kabul edildi

Meclis'te Anayasa değişikliği teklifi 2. turunda "Olağanüstü hal (OHAL) yönetimini" düzenleyen 12'nci madde 342 oyla kabul edildi.

Teklifin 12. maddesine göre, cumhurbaşkanı; doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde OHAL ilan edebilecek.

MECLİS'TE YİNE KAVGA ÇIKTI

Genel kurulda önergeler üzerinde konuşmalar sürerken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP'lilerin anayasa görüşmeleri sürecinde kendilerini en çok hedef aldıkları “kürsü işgali” tepkilerine yanıt verdi. CHP'li Özel, 2012 yılında Büyükşehir Yasası görüşmelerinde AKP'ye karşı MHP’lilerin de kürsü işgal ettiklerini hatırlatarak, "Muhalefete muhalefet etmek istemezdim" dedi.

Genel kurul da söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, partisine yönelik “hükümet pazarlığı” iddialarına yanıt verdi. Akçay, konuşmasında 7 Haziran seçimlerinden sonra Ak Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmeleri hatırlattı. Bu sırada CHP ve MHP'li milletvekillerinin söz düellosu yaşanmaya başlandı. Sözlü tartışmalara AKP milletvekilleri de katılınca CHP'li Hüsnü Bozkurt'un üzerine yürüyen Ak Partili Halis Dalkılıç güçlükle yatıştırıldı. Ortamın biranda gerilince tartışma CHP’liler ile MHP’liler arasında “pazarlık” polemiğine dönüştü.

CHP’lilerin pazarlık iddialarına Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının neden olduğunu söylemesi üzerine tartışmaya AKP sıralarında oturan milletvekilleri de katıldı. Tartışmaların büyümesi üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı birleşime ara verdi. Tartışmalar arada da devam ederken, AKP'li milletvekili Osman Aşkın Bak, CHP’lilerin üzerine yürümeye kalkınca grup başkan vekilleri ve partili milletvekilleri bunu engelledi.

Bu sırada MHP’li Divan Üyesi Zihni Açba, "Kim pazarlık yaptıysa şerefsizdir, ama yapılmadığı halde yapıldı diyen de beş katı şerefsizdir” diye bağırınca yanıt CHP'li Özel'den geldi. CHP Gurup Başkan Vekili Özgür Özel, "Muhataplarınız söylüyor" deyince Ak Partililerin tepkisi daha da sertleşti. CHP’li Hüsnü Bozkurt'da, "Niye itiraz ediyorsunuz, Başbakan söyledi" deyince, AKP'li Halis Dalkılıç, Bozkurt’un üzerine yürüdü.

CHP’li miletvekili Muharrem İnce'de AKP'lilere yönelik, "Açıktan oy kullanıp, yüksek sesle konuşup kavga edenler FETÖ’cü olmadığını kanıtlamaya çalışıyor" deyince AKP'liler tepki gösterdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr