Dokunulmazlıkların kaldırılması için yapılmak istenen Anayasa değişikliğinin oylamasının 2'nci turunda TBMM'de gerginlik yaşandı. CHP sıralarından, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a laiklik sözleri sözleri soruldu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a hitaben; "Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalıdır" dediğiniz için, bu oturumu yönetmeniz uygun değil" dedi.  Gök, Kahraman'a tam 8 kere "laikliğe bağlı mısınız?" sorusunu yöneltti ancak Kahraman soruya ısrarla cevap vermedi.

Kahraman "Anayasaya aykırı değildir. Ben laiklik tarifi istedim. Sözlerim doğrudur, yanlış aksettirildi" ifadelerini kullanınca CHP'liler sıralara vurarak protesto etti. CHP vekillerinin bir kısmı "Türkiye laiktir, laik kalacak" skoganlarıyla Meclis'i terk etti. 


EREN ERDEM: KÜSTAHLIK YAPTI

Meclisi terk eden vekillerden İstanbul Milletvekili Eren Erdem "İsmail Kahraman'ın "laiklik ile ilgili" sözlerini geri almasını istedik. Küstahlık yaptı.. Bunun üzerine, oturumdan ayrıldık..!" açıklamasında bulundu.

OYLAMA NASIL OLACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki oturumda, maddeler üzerinde görüşmeler yapılmayacak.

Sadece maddeler üzerinde verilecek önergeler için, önerge sahipleri konuşacak. Oylamalarda 330’un altına düşen madde teklif metninden çıkarılacak. 330 ile 367 arasında çıkacak oy, maddeyi referanduma götürecek. 367’nin üzerinde oyla kabul edilen maddeler de ise referandum şartı aranmayacak.

Ancak Cumhurbaşkanının teklifi istemesi halinde referanduma götürme yetkisi bulunuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının önüne gelen yasayı Meclis'e yeniden görüşülmek üzere iade etme yetkisi de var.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr