Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Süreyya Sadi Bilgiç’in başkanlığında toplandı. Komisyon görüşmelerinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın sunumundan sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fatih Kasırga, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu, birer sunum gerçekleştirdi.

Sunumlardan sonra müzakerelere geçildi. Dört kurumun bütçe müzakerelerin yapıldığını kendisinin ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı bütçesi ile ilgili konuşmak istediğini ifade eden CHP’den Bülent Kuşoğlu, “Cumhurbaşkanlığı ile ilgili konuşmak içimden gelmiyor. Devletin parası ile seçim kampanyalarında muhalefet aleyhinde kullanılarak, bütçeden alacağı para ile büyük ihtimalle başkanlığın propagandasını yapacak yine içime sindiremiyorum. İçime sindiremiyorum çünkü geçen yıl ‘Bank Asya battı, batıyor’, ‘Kobani düştü düşüyor’ deyip halkı sıkıntıya sokan Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı birkaç gün önce en köklü devlet bankasına ‘devlet el koymalıdır’ diyebiliyor. Maalesef kimse de bu konuyla alakalı gerekene yapamıyor” diye konuştu.

‘ÇOK BÜYÜK BİR İSRAF VAR’

Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığına dikkat çeken Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı'nın son iki yılda kadrosunu dört, beş katına çıkardığını ifade etti. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin TBMM bütçesine oranla çok fazla olduğunu kaydeden Kuşoğlu, “Çok büyük bir israf var. Ebu Zer demiş ya, kendi paranla yaptırdıysan israf, devletin parasıyla yaptırdıysan da haram demiş. Biz o noktadayız.” dedi.

‘MECLİS’TE ERMENİCE TERCÜMAN BULUNDURULSUN’

HDP adına söz alan Garo Paylan ise Türkiye’de her dönem birilerinin mütedeyyinler dahil dayak yediğini ifade ederek yeni anayasa yapma sürecinde sadece bir tek kişinin başkan olup olmayacağının konuşulduğunu söyledi. Azınlık haklarının korunması üzerinde duran Paylan, çoğulcu bir teşkil edilemediğini ifade etti. Paylan, TBMM Başkanı Kahraman’dan Meclis’te var olan İngilizce, Almanca, Fransızca tercümanların yanı sıra Ermenice de bu yönde hizmet verilmesini talep etti.

‘BİR TAKDİR YAZISI GİBİ OLMUŞ’

MHP adına konuşan Mehmet Günal ise “Sayın Genel Sekreter'in sunuşu bizden çok herhalde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından daha çok takdir edilecek. Faaliyetlerin özeti gibi değil de bir takdir yazısı gibi olmuş. Son sayfasında bütçe ile ilgili bir iki rakam verilmiş” dedi.

“Bu kadar örtülü ödenek artarken açık ödeneğin de artmasını nasıl izah ediyorsunuz?

"Cumhurbaşkanlığı’nda ne artacak? Bu kadar şey nereye gidiyor?” diye soran Günal, “Geçen yılın örtülü ödeneğinin ne kadarını Başbakanlığı'na ne kadarının Cumhurbaşkanlığı'na gittiğini ben bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr