TBMM Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Beşiktaş saldırısına karşı ortak bildiriye imza atmadığı gerekçesiyle HDP’lileri hedef aldığı sözleri AKP ve HDP milletvekilleri arasında tekmeli yumruklu kavgaya dönüştü.

Bütçe görüşmelerinde Akdağ’ın HDP’li vekillere PKK’yi lanetleme çağrısı yaparak “Çıkın bir kere söyleyin ama söyleyemezsiniz. Çünkü iradeniz sizin elinizde değil, o bombayı oraya koyanların elinde” sözleri gergin dakikaları başlattı. HDP’li Behçet Yıldırım, Akdağ’a “Sağlık Bakanı değil, savaş bakanısın” diyerek tepki gösterdi. Akdağ’ın, tutuklu HDP’li vekilleri hatırlatarak, “Dokunulmazlıkları kaldırın diye getiren sizler değil misiniz” sözlerine ise HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “17-25’i niye söylemiyorsunuz? 4 tane bakanı niye kaçırdınız” diyerek karşılık verdi.

Oturuma ara verildi

Konuşması boyunca devam eden gerilim Akdağ’ın HDP’lileri PKK’yi lanetlemeye çağırmasıyla doruğa çıktı. AKP ve HDP milletvekilleri arasında yumruklu, tekmeli kavga çıktı. TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi oturuma hemen ara verdi. Verilen ara kavgayı durdurmazken AKP’li Gökçen Özdoğan ile HDP’li Sibel Yiğitalp’in birbirlerinin üzerine yürüdükleri görüldü. AKP’li Hamza Dağ ile HDP’li Behçet Yıldırım arasında ise yumruklu tekmeli kavga yaşandı. Kavgayı engellemek üzere CHP’li vekiller araya girmeye çalışırken devam eden yumruklaşmalarda burnu kanayan HDP’li Yıldırım Meclis revirine kaldırıldı.

‘Militarist dil’ tepkisi

Öte yandan Genel Kurul’da bir tartışma da HDP teşkilatlarına yönelik soruşturma nedeniyle yaşandı. HDP’li Filiz Kerestecioğlu, saldırının ardından İçişleri Bakanı Soylu’nun “Devletin öncelikli işi intikam almaktır” sözlerine dikkat çekerek, “Devletin öncelikli işi intikam almak değil, katliamları önlemektir. Kalkıp siyasi sorumluluğu başkalarına atmaya çalışarak bundan kurtulmanın imkânı yoktur” diye konuştu. Sağlık Bakanı Akdağ’ın saldırıyı lanetlemeye çağırdığı Kerestecioğlu ise “Kırk yıldır ‘Kınıyor musun, kınamıyor musun?’ siyasetiyle ülke yönetmeye çalıştınız. Ben, sizin dilinizle, hele sizin cinsiyetçi, militarist, erkek egemen dilinizle asla konuşmam” dedi.

Twitter’da kapışma

HDP Milletvekili Garo Paylan ile AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, HDP İstanbul İl Başkanlığı’nda yapılan arama nedeniyle Twitter’da tartıştı. Paylan, Twitter’da “İstanbul İl Başkanlığı ‘emniyet’ güçlerince bu hale getirildi” yazarak bir fotoğraf paylaştı. Bu mesaja yanıt Turan’dan geldi. “Çevik kuvvete olmuş, oh olsun” yazan bir Twitter kullanıcısının mesajını paylaşan Turan, bu kişinin Paylan’la olan fotoğrafını da ekledi ve “Tanıyor musun” diye sordu. HDP’li Paylan ise “16 yaşında bir genç çok yanlış yazmış. Gençlerimizi bu duruma getirdiğimiz için önce siz, sonra hepimiz utanmalıyız” diye yanıt verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr