Süresi 2 Ekim’de dolacak olan Suriye- Irak tezkeresini, Fırat Kalkanı operasyonunda yasal boşluk oluşmaması için Meclis’i olağanüstü toplayarak 30 Eylül’de görüşmek isteyen AKP, CHP’nin olağanüstü toplantı önerisine sıcak bakmaması üzerine tezkereyi 1 Ekim’de genel kurul gündemine getirmeyi planlıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni yasama yılını açış konuşmasının ardından tezkere Meclis’ten geçirilerek halen Suriye’de bulunan Türk askerinin durumuna ilişkin olası tartışmaların da önüne geçilmiş olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye ve Irak’a gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması konusunda hükümete yetki veren tezkerenin süresi 2 Ekim’de doluyor. AKP, Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında halen Suriye’de bulunan Türk askeriyle ilgili olarak yasal sıkıntı yaşanmaması için tezkereyi 2 Ekim’den önce Meclis’ten geçirmek istiyor. Bunun için CHP ile temas kuran AKP, Meclis’in 30 Eylül’de olağanüstü toplanarak tezkerenin görüşülmesini önerdi. Ancak KHK’lerin görüşülebilmesi için Meclis’in daha önce tatil edilmesine karşı çıkan ve tatil süresince de tartışmalı KHK’ler çıkaran hükümetin tavrını eleştiren CHP, Meclis’in olağanüstü toplanmasına karşı çıktı. CHP, 1 Ekim’de Meclis’in yeni yasama yılına başlayacağı, 2 Ekim’de KHK’lerin görüşülebileceğini AKP’ye iletti.

‘Yasal boşluk’ kaygısı

AP’de tezkerenin süresinin 2 Ekim’de dolması nedeniyle halen Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Suriye’de bulunan Türk askerinin durumunun tartışmalı hale geleceği ve 1 gün de olsa yasal boşluk doğacağı endişesi dile getirerek, olağanüstü toplantıya gerek kalmadan 1 Ekim’de tezkerenin görüşülmesi önerisinde bulundu. Tezkereyle, 2 Ekim’den itibaren TSK unsurlarının yurtdışına gönderilmesi konusunda hükümete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılması bekleniyor.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr