TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yeni yasama yılının açılışı için verdiği resepsiyona  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP milletvekilleri katılmadı.CHP lideri Kılıçdaroğlu resepsiyona katılmasının ardından kısa bir süre sonra salondan ayrıldı.


Meclis salonunda gerçekleşen resepsiyonda ilk defa alkollü içecek servisi yapılmadı.

Resepsiyonda açıklamalarda bulunan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, “Rakka operasyonu PYD/YPG ile olmayacak” dedi. Akar, ikinci bir  darbe girişimi olabileceği iddialarına ilişkin ise “Bunlara ben şahsen ihtimal vermiyorum. Böyle bir potansiyel yok” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise “Lozan üzerinden siyaset Kılıçdaroğlu’na kazandırmaz” yorumunda bulundu.  Yıldırım da yeni bir darbe iddiaları için “Böyle bir çılgınlık yaparlarsa bedelini ağır öderler” uyarısında bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ikinci kalkışma iddialarına "Aklından kalkışma geçirenlerin kafasına tokmak geçiririz" dedi.

Milli  Savunma Bakanı Fikri Işık, TBMM'nin açılış resepsiyonunda, "Bireysel girişimler her zaman olabilir. Bir iki kişinin birkaç kişinin, her zaman ihtimal dahilindedir; ama ikinci darbe teşebbüsü ihtimalini ben görmüyorum" dedi.   Bakan Işık, "Avrupa'nın demokratik değerlerinin tehdit altına girmesi gibi bir sonuca doğru gidiyor. Daha fazla gecikmeden güvenli bölgenin oluşması ve insanların kendi toprakları içinde huzur içinde yaşamaları lazım. Türkiye bunu savunuyor" ifadelerini kullandı.   Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, TBMM'nin açılış resepsiyonunda, uçuş eğitimi verecek olan üniversitelerle ilgili "Yoğun ilgi var harp okuluna. 350-400 civarında ara sınıflardan öğrenci alacağız. Şu anda 4 bine yakın müracaat var. Esas uçucu kaynağımız yine içimizdeki genç subay arkadaşlarımız olacaklar. Kaynak beklenenden çok fazla" dedi.  'Daha önceki bazı kazalarda bir pilotun tuvalet ihtiyacını gidermek istediği için kaza olduğu, yetersiz pilotlar yüzünden özellikle paralel yapı çerçevesinde bu kazaların gerçekleştirildiğine dair bir rapor gazeteye konu oldu. Bu iddialar için söyleyeceğiniz bir şey var mı?' sorusunu yanıtlayan Hava Kuvvetleri Komutanı Ünal, "Son 5 senede gerçekleşen uçak kazamız 7. yıllık ortalaması 1,4. Bu 100.000 saatte 2,7'yi bulur dünya standartlarında. Böyle bir oranın üzerine çok fazla spekülasyon yapılmasının doğru olduğu düşüncesinde değilim. Çiş yaparken düşen pilot çok dikkat çekti. Dünyada buna benzer bir iki olay daha var. Emniyet kemerini açmak zorunda kalıyor. Açarken, sandalye ve kumanda arasına sıkışmasından sonra uçak kontrolden çıktı ve tekrar düzeltemedi. Olayda usul hatası var. Diğerlerinde paralel yapısı var desen bir türlü yok desen bir türlü. Buna bağlamanın doğru olduğu kanaatinde değilim. Çünkü bütün kazalarda pilotlarımızın ya öğretmen ya da dörtlü kol lideri gibi tecrübeli şahıslar. Bence oralarda biraz fazla abartılmış. Mecburi hizmet 10 yıla düştükten sonra öğretmenlerimizden, tecrübeli pilotlarımızdan ayrılan oldu. Bu bir tecrübe kaybına neden oldu. Bunlar dolaylı olarak bir etki etmiş olabilir. Ama speküle etmenin doğru olduğu kanaatinde değilim. Zaten resmi bir rapor değil, birinin iddiası" diye konuştu.

 
 Meclis'te yeni dönem: Erdoğan'dan '15 Temmuz' ve 'yeni anayasa' mesajıKaynak: Cumhuriyet.com.tr