TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun “Cizre” başvurusuna, “İnceleme heyetinin oluşturulması hususunda TBMM Başkanlığı olarak doğrudan yapılabilecek bir işlem bulunmamakla birlikte, Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü maddelerindeki usul takip edilerek bir Meclis araştırması komisyonu kurulması mümkündür” dedi.

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına yaptığı başvuruda Meclis’te "Cizre komisyonu" kurulmasını ve AKP, CHP, HDP ve MHP milletvekilinin dahil olacağı bir parlamento heyetinin bölgeye giderek incelemeler yapmasını istemişti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Cizre başvurusuna şu yanıtı verdi:

“Dilekçenizle Cizre ilçesinde terör olayları nedeniyle yaşanan toplumsal tahribatın araştırılarak alınması gereken önlemlerin ortaya konulması amacıyla, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin katılımıyla bir parlamento heyeti oluşturulması ve yerinde incelemelerde bulunması talep edilmektedir.

Anayasa'nın 98'inci maddesinde, belli bir konuda bilgi edinebilmek için Meclis araştırması açılabileceği hüküm altına alınmıştır. İlgi dilekçenizde yer alan inceleme heyetinin oluşturulması hususunda TBMM Başkanlığı olarak doğrudan yapılabilecek bir işlem bulunmamakla birlikte, Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü maddelerindeki usul takip edilerek bir Meclis araştırması komisyonu kurulması mümkündür.

Ayrıca, söz konusu dilekçeniz insan hakları bağlamında değerlendirilmek üzere İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na gönderilmiştir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr