Yüksel Caddesi’ndeki direnişine devam eden sosyolog Veli Saçılık hakkında terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak suçundan iki ayrı soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Soruşturma belgelerinde Saçılık’ın hangi örgüte üye olduğuna ilişkin bilgi yer almazken İsrailli askerlerin fotoğrafının altına “yenileceksiniz” yazmaktan Gezi’nin meşhur fotoğrafına, polisler tarafından yerde sürüklenen annesinin fotoğrafından kızının Yüksel Caddesi’ndeki eylemcilerle çektirdiği fotoğrafa kadar çok sayıda Twitter paylaşımı delil gösterildi. Suçlama konusu paylaşımlar arasında Saçılık’ın Dayanışma Akademisi’nde Karl Marx’ın Fransa üzerine yazdığı kitaplarla ilgili vereceği derslerin afişi de yer aldı.

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı, Saçılık hakkında başlatılan soruşturmada “yetkisizlik” kararı vererek dosyayı Ankara Başsavcılığı’na gönderdi. Kararda, her ne kadar Saçılık’ın Çorum nüfusuna kayıtlı olsa da suçlama konusu yapılan sosyal medya paylaşımlarının ikamet ettiği Ankara’dan yaptığı belirtildi. Yetkisizlik kararının “suç iddiası” bölümünde “terör örgütü üyeliği” yazmasına rağmen örgütün adı belirtilmedi.

Yetkisizlik kararının ekinde Ankara’ya gönderilen dosyada ise polis tarafından suç unsuru olarak değerlendirilen Saçılık’ın çok sayıda Twitter paylaşımı yer aldı. Saçılık’ın İsrail askerlerinin Filistinlilere ait bir eve girerken çocukların Filistin bayrağı tutarak zafer işareti yaptıklarını gösteren fotoğraf da bu deliller arasında yer aldı. Dosyada Gezi eylemlerinin simgesi haline gelen, 5 yaşlı adamın maskelerle bir duvarı kendilerine siper ettiklerini gösteren fotoğraf paylaşımı da “terör örgütü üyeliğinin” bir başka delili olarak dosyaya konuldu. Saçılık’ın direniş sırasında polislerin yerde sürüklediği annesinin fotoğrafına ilişkin paylaşımı, Akit ve Güneş gazetelerinin İngiltere’deki patlamaya ilişkin attıkları “rüzgâr eken fırtına biçiyor” başlığına Saçılık’ın “katliam şakşakçıları” diye tepki göstermesi, Saçılık’ın 8 yaşındaki kızının da bulunduğu Yüksel Caddesi’nden bir fotoğrafı paylaşması da deliller arasında bulunuyor. Sosyolog Saçılık’ın Ankara Dayanışma Akademisi’nde “Fransız Üçlemesi” başlığı altında Karl Marx’ın “Fransa’da Sınıf Mücadeleleri, Louise Bonaparte’ın 18 Brumaire’i ve Fransa’da İç Savaş” kitapları konusunda vereceği derslere ilişkin afiş de deliller arasında gösterildi. CHP milletvekili Eren Erdem’in Yüksel Caddesi’ne yaptığı ziyaret sırasında yapılan “scope” yayınına ilişkin paylaşım dahi suçlama konusu yapıldı.

18 kez gözaltına alındı

Burdur Cezaevi’ne yapılan operasyonda kolu koparılan Veli Saçılık, gazete sattığı ve 8 Mart Kadınlar Günü’ne ilişkin bildiri dağıttığı için yargılandığı davadan beraat ettikten sonra girdiği sınavları kazanarak devlet memuru olmuştu. 22 Kasım’da çıkarılan KHK ile sosyolog olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalışan Saçılık kamu görevinden ihraç edildi. Saçılık 24 Kasım’dan itibaren Yüksel Caddesi’nde kendisi gibi KHK ile ihraç edilen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Selim Özakça ile birlikte eylemlere başladı. Eylemler sırasında defalarca dövülerek gözaltına alınan Saçılık, 18 kez de gözaltına alındı. Saçılık hakkında Twitter’da bir TRT muhabirinin de aralarında olduğu bazı hesaplardan gençlik döneminde gözaltına alınmasına ilişkin bilgiler paylaşılarak “Veli Saçılık’ın terörist geçmişi” başlığı altında Saçılık hedef gösterilmişti. Soruşturmanın bu paylaşımlardan sonra başlatılması dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr