Sabah saatlerinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın önüne gelen yaklaşık 50 aile, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından çiçeklerle karşılandı. Aileler, karşılama sonrası basın açıklaması yapmak isteyince, polis "OHAL"i gerekçe göstererek gösteriye izin vermeyeceğini söyledi. Bu duruma, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Onursal Adıgüzel ve Ceyhun İrgil tepki gösterdi. Polisle CHP'li vekiller arasında, gösteri ve yürüyüş kanununa ilişkin kısa süreli bir tartışma yaşandı.

'AKP'NİN GERİCİ YÜZÜ'
Kısa süren tartışma sonrası, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Açıklamayı ben yapacağım. Anayasa 83'e göre, istediğim her yerde açıklama yapabilirim'' dedi. Yarkadaş, daha sonra basına seslenerek, "Proje Okullar, AKP'nin gerici eğitim politikasının yansımasıdır. Başarılı okulların içi boşaltılmak ve gericileştirilmek isteniyor'' dedi.

'DOĞRU SÖYLEMEDİLER'
Bakan İsmet Yılmaz'ın proje okullardaki değişime ilişkin verdiği sözün havada kaldığını belirten Yarkadaş, "Bakan, kamuoyunu ikna edebilmek için, öğretmen değişiminin yüzde 15'le sınırlı kalacağını söylemişti. Oran şu an yüzde 65'i bile aştı. Verdiği sözü tutmadı'' ifadesini kullandı.

'HALK BU ZORBALIĞA SON VERECEK'
Polisin bakanlık etrafında aldığı güvenlik önlemlerini de eleştiren Yarkadaş, "İktidar, OHAL'i gerekçe göstererek, toplumun nefes borularını sıkıyor. Doktorlar, mimarlar, mühendisler, işçiler, gazeteciler en temel demokratik haklarını dahi kullanamıyor. Hiçbir açıklamaya ve demokratik tepkiye izin verilmek istenmiyor. AKP herkesi şüpheli şahıs olarak görüyor'' şeklinde konuştu. Yarkadaş, ''Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, bu zorzalık, bu dikta özlemi ve bu baskıları halkın gücü bitirecek. Zorbalığa başvuranlar, halka demokratik kurallar çerçevesinde hesap verecek'' ifadesini de kullandı.

CHPLİ İRGİL: 'HESAP VERECEKLER'
Yarkadaş'ın açıklamasının ardından, Proje Okul'a karşı çıkan aileler de basın açıklaması yapmak istedi. Polis bunun üzerine, ailelere müdahale etti. Polis müdürünün bu sırada, "CHP'li vekillere müdahale etmeyin... Vekilleri gruptan ayırın'' anonsunu geçtiği duyuldu. Müdahaleye itiraz eden CHP'li vekiller ile polis arasındaki gerilimde, Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil sert tepki gösterdi. İrgil, "Size bu talimatı verenler de hesap verecek'' diye bağırdı.

BİBER GAZI SIKTILAR
Polis bu gerilim sırasında kısa süreli biber gazı kullandı. Bir öğrenci velisi, bu sırada baygınlık geçirdi. Öğrenci velisini, polislerin arasından CHP'li vekiller çıkardı.

UZLAŞMA SAĞLANDI
Grubun bakanlık önünden uzaklaştırılması üzerine, CHP milletvekilleri yeniden devreye girdi. Bakanlık ile yapılan görüşmeler neticesinde, beş ailenin dilekçeleri vermek üzere bakanlık binasına gidebileceği konusunda uzlaşıldı.

DİLEKÇELERİ VEKİLLER GÖTÜRDÜ
CHP milletvekilleri, grubun elindeki dilekçeleri alarak, seçilen beş kişi ile bakanlığın önüne kadar kol kola yürüdü. Bakanlık önüne gelindiğinde ise CHP'li Yarkadaş, İrgil ve Adıgüzel içeri girmeyeceklerini, dilekçeleri ailelerin vereceğini söyledi. Ailelerin temsilcileri, 23 bin imzayı bakanlık yetkililerine teslim etti.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Çıkışta açıklama yapan temsilciler, "Dilekçeleri verdik ama herhangi bir sonuç çıkar mı bilmiyoruz. Çocuklarımızın geleceği için verdiğimiz mücadeleye devam edeceğiz'' dedi. Aileler daha sonra Anıtkabir'i ziyaret etti.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr