Milli Eğitim Bakanlığı’nın; müfredatı, ders kitaplarını, haftalık ders çizelgelerini belirleyen Talim Terbiye Kurulu yönetecileri için devlet memuru olma koşulu kaldırıldı. Kurula yönetici olarak atanmak için artık Devlet Memurları Yasası’nda tanımlı özel ve genel şartlar aranmayacak. Yani Milli Eğitim’in belkemiğini oluşturan Talim ve Terbiye Kurulu’nu yönetebilmek için Türk vatandaşı olmak, devletin güvenliğine ve Anayasal düzene karşı suçlar ile, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlardan mahkum olmamak koşullarına bakılmayacak.

657 şartı kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle kurulun başkanlığına ve üyeliğine atanma koşulları değişti. Eski yönetmelikte kurul başkanı ve üyelerinin atanabilmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda düzenlenen özel ve genel şartları taşıması gerektiği hükme bağlanmıştı.

Dün yayımlandı

Buna göre Talim ve Terbiye Kurulu’nda başkan ve üye olarak atanabilmek için “Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak” gerekiyordu.

Dün yayımlanan yönetmelikle Devlet Memurları Yasası’nda düzenlenen özel ve genel şartları taşımak zorunluluğu Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve üyeleri için kaldırıldı. Böylece yasada sayılan suçlardan mahkum olsa bile Talim ve Terbiye yönetimine atanmanın önü açılmış oldu. Eski başkan Prof. Dr. Emin Karip’in görev süresinin dolmasının ardından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bir süre vekaleten yönetildi. Başkanlığı’nın internet sitesinde yeni başkanın Alpaslan Durmuş olduğu bilgisi yer aldı. Ancak Durmuş hakkındaki 3’lü kararname henüz yayımlanmadı. Durmuş, 20 Ağustos 2016’da Milli Eğitim Bakanlığı Müşavirliği’ne atanmıştı. Durmuş’un müşavirliğe atanmasının da ‘istisnai düzenleme’ ile yapıldığı öğrenildi.

Bilal’le yan yana

Durmuş, atama kararnamesini görmeden, geçen günlerde ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından Karhramanmaraş’ta düzenlenen 13. İmam Hatipliler Kurultayı’na, kurul başkanı olarak katıldı. Katılımcılar arasında TÜRGEV Yönetim Kurulu üyesi olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’‘ın oğlu Bilal Erdoğan da yer aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr