Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, tüm öğretmenlerin seminer döneminde incelemesi ve tartışması istenen kitaplar listesinde tek zorunlu kılınan ve birinci sıradaki “Türkiye’de Maarif Davası” adlı kitap, Alevilik inancına “Çürümüş” diye hakaret ediyor, liselerde karma eğitimin kaldırılması gerektiğini öneriyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca tüm öğretmenlere bu dayatmayı kabul etmeme çağrısında bulundu.  

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından tüm kademelerdeki okullara, öğretmenler tarafından seminer döneminde incelenmesi ve tartışılması istenen kitapların listesi gönderildi. 32 kitabın önerildiği listede en çok dikkat çeken kitap ise ilk sıradaki Nurettin Topçu imzalı “Türkiye'de Maarif Davası”. MEB tarafından okullara gönderilen programda “Öncü bir eğitimci” olarak nitelendirilen Topçu'nun kitabının, 29 Haziran günü ilkokuldan ortaöğrenime kadar tüm öğretmenler tarafından incelenmesi zorunlu kılınıyor. İlk olarak 1960 yılında yayınlanan söz konusu kitap, eğitim sistemi konusunda İslam'a dayalı kurallar öneriyor. Mezhepçi ve cinsiyetçi bir eğitimin savunulduğu kitapta farklı inançlara hakaretler de yer alıyor.

ALEVİLİĞE HAKARET
Topçu kitabında İslam aleminin “bozuk” Alevilik zihniyetiyle kemirildiği ve bir harabeye döndüğünü savunuyor. Kitapta farklı inançlara ilişkin ifadeler tam olarak şöyle; “... Tarikatları ise, asırların arasında ta kalbinden kemiren şerir kuvvet Alevilik olmuştur. Ve böyle bozuk bir zihniyete, kolayca ortak olan hayati hazlarla yüklü bir adap ve erkan silsilesi, tarikatları çürütmeğe kafi geldi. İslam alemi, bugün bu iki çürütülmüş zihniyetin harabesi halindedir.”

KARMA EĞİTİMİN KALDIRILMASINI ÖNERİYOR
Son Milli Eğitim Şurası'nda Eğitim Bir-Sen tarafından kaldırılması önerilen karma eğitim, bu kitapta da yer bulmuş. Kitap, kadınlara yönelik terbiye eğitimine ayrıca önem verilmesi gerektiğini iddia ederek şöyle diyor; “Kız ve erkek öğretiminin terbiyedeki hususiyetlerini ayrı ayrı belirtmek ve kızların terbiyesine şimdikinden daha büyük önem vermek gayesiyle, liselerde kız ve erkek öğretiminin ayrılması lazımdır.”



‘NEDEN SADECE BU KİTAP DAYATILIYOR?'
“Türkiye’de Maarif Davası” adlı kitabın seminer haftasında tüm öğretmenlere dayatılmasına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Gerici, tarikatı öven, laik ve bilimsel eğitimi hedef gösteren bir kişinin kitabı öğretmenlere zorla kabul etttirilemez. Öğretmenlerimiz seminerlerde tepkilerini gösterecekler ve ‘Bu kitabı dayatamazsınız’ diyecekler. Gericileştirme konusunda o kadar pervasız uygulamalar var ki; bunlardan biri yaklaşık 30 kitap seminer konusu belirlenmişken sadece AKP’nin ideolojisine yakın bir kitabı zorunlu olarak önermişler. Cumhuriyet tarihinde ilk defa gerici bir yazarın yazdığı, bilimsel olmayan, eğitim yönüyle de değeri olmayan bir kitap öğretmenlere dayatılıyor. Eğitimin geldiği nokta açısından somut bir örnek. Neden sadece bu kitap dayatılıyor?” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr