Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizi olan politika faizini artış beklentilerine karşılık yüzde 8’de sabit bırakırken, gecelik borç verme faizini 75 baz puan artırarak yüzde 9.25 seviyesine getirdi. Geç likidite penceresinde de borç verme faizi 100 baz puanlık bir artışla yüzde 11 seviyesine yükseltti. Merkez, ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir mesajı verdi. TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranını da yüzde 7.25’te sabit tuttu.

Enflasyon artacak

Faiz koridorunun üst sınırı olan borç verme faiz oranı, likiditeye ihtiyacı olan bir bankanın Merkez Bankası’ndan gecelik borçlanmak için ödemesi gereken gecelik faiz oranını gösteriyor. Geç likidite penceresi ise bankaların ödeme sorunlarını engellemek için Merkez Bankası’ndan saat 16.00-17.00 arasında gecelik vadede borçlanma imkânını ifade ediyor.

 PPK açıklamasında “Son kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırdı. Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülüyor.

Örtülü faiz kararı

Bu çerçevede kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verdi” denilse de piyasalar Merkez’in bu adımlarından ikna olmadı.

En yüksek faiz artışının geç likidite penceresinde yapılması Merkez Bankası’nın örtülü faiz artışına devam edeceği beklentisini güçlendirirken, bu da bankanın bağımsızlığına ilişkin kaygıları artırdı. Kararın ardından dolar/TL sert yükseldi. Hükümet yetkilileri son söylemlerinde TCMB’nin bağımsızlığına vurgu yapsa parti politikası olarak düşük faizden yana olduklarını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da faiz eleştirilerini her fırsatta dile getiriyor.

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, “Piyasaları pek ikna edemedi. Benim gördüğüm bundan sonraki aylarda bunun üzerine de faiz artırımları gelebilir. Burada bir endişe de en büyük faiz artışının geç likidite penceresi faizinde görülmesi ve eldeki tüm araçlara gönderme yapılması para politikasının biraz daha karmaşık bir hal alabileceğine işaret ediyor, ki bu da yatırımcıların Türkiye hakkındaki endişeleri arasında yer alıyor” dedi.

 

DOLAR FIRLADI

PPK kararı sonrasında dolar/ TL ilk tepki olarak sert yükseldi. PPK öncesi 3.7370 seviyesinde olan dolar/TL 3.8299’a kadar çıktı. Gün içinde 9.3 kuruş artan kur, serbest piyasada 3.7630 TL’den kapandı. Analistler örtülü faiz artışı beklentisiyle kurda bir müddet daha yükselişin sınırlanabileceğini ancak bunun kalıcı olmayacağını düşünüyor.

TL ÜZERİNDE BASKI SÜRECEK

Danske Bank şef analisti Jakob Christensen, “Yeterli değil. TL üzerindeki baskının hafiflemesi için faizin 200 ile 300 baz puan arasında yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz. TCMB gönülsüz bir tepki verdi. Merkez Bankası açıkça gerekeni yapacak kadar bağımsız değil. Kapı ardından geç likidite penceresiyle sıkılaştırma yapmaya çalışıyor, ancak biz tüm faizlerde biraz daha fazla hamle görmek isterdik. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in cuma günkü kararı öncesinde TL üzerindeki baskının süreceğini düşünüyoruz” dedi. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da “Görünen o ki geç likidite penceresinden fonlama devam edecek. Merkez örtülü faiz artışına devam edebilir beklentisi ile bir süre sonra kurda sınırlı düzeltme gelebilir” yorumunda bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr