Sarıyer Belediyesi Meclisi'nin aldığı kararın ardından geçmiş yıllarda inşa edilmiş ancak iskanı bulunmayan yüksek yapıların tespiti yapıldı. Mevcut imar planına uymadığı tespit edilen bölgenin en eski gökdeleni için yıkım kararı çıktı. Türkiye'nin ilk ve o dönem için en yüksek binası olma özelliğine sahip gökdelendeki yıkım işlemine başlandı.

TAMAMEN YIKILACAK

Maslak Büyükdere Caddesi üzerinde 2 bin 496 metrekarelik bir arsa üzerinde bulunan gökdelenin ruhsata aykırı olarak yapıldığı ve iskansız olduğu gerekçesiyle tamamen yıkılmasına karar verildi. 

ZEYBEK: YASANIN DIŞINDA OLANLAR YIKILACAK

1980'li ve 1990'lı yıllarda bölgede çok sayıda bina yapıldığını hatırlatan Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, "Bunların bir kısmında ayrıcalıklı imar şartlarına göre yapılmış, bir kısmı aldıkları ruhsata aykırı olarak binalarını daha büyük ve daha yüksek yapmışlar. Biz göreve geldikten sonra Maslak bölgesinin imar planlarını hem Sarıyer hem de Büyükşehir Belediyesi meclisinden geçirdik. Bu plana göre imar hakkına uygun olanlar yasal işlemlerine devam ederlerken, yasanın öngördüğü emsalin dışında olanlar ise yıkım işlemine başlandı" diye konuştu.  

YIKILACAK EN YÜKSEK BİNA OLACAK

Maslak'ta yıkımına başladıkları gökdelenin bugüne kadar Türkiye'de yıkımı gerçekleştirilecek en büyük bina olacağını belirten Zeybek, "Önemli bir olay. Belediyeler tarafından plan çalışmasının yürütülmesi durumunda, benzer yapıların yıkılabileceğine bir örnektir" dedi.

"UMARIM 16-9 İÇİN ÖRNEK OLUR"

Gerçekleştirdikleri yıkımın bütün belediyelere örnek olması gerektiğini söyleyen Zeybek, "Umarım bu yapı Zeytinburnu'nda yapılmış olan ve İstanbul'un siluetini doğrudan etkileyen 16-9'la ilgili de bir hukuki altlık oluşturur ve bu konuyla ilgili duyarlı olan bütün İstanbulluların yüreğine su serpilmiş olur" şeklinde konuştu.

"BİR HAFIZA OLUŞTURMASINI UMUYORUM"

Kente karşı işlenmiş suç diye bir kavram olduğunu söyleyen Gökan Zeybek, "Bu konuya duyarlı olan yurttaşlarımız açısından bir örnek oluşturmasını diliyorum. Bütün yerel yönetimlerin hangi tarihlerde hangi koşullarda kim tarafından yapıldığına bakılmaksızın bu ve benzeri kent kültürüne ek yükler getiren, kentin ulaşım ve yaya trafiğine olumsuz yükler getiren ve kaçak olarak inşa edilen bu yapıların da er geç mutlaka yıkılacağı konusunda bir hafıza  oluşturmasına katkı yapar diye umuyorum" dedi.

İMARA UYGUN YENİSİ YAPILACAK

Sarıyer Belediye Meclisi'nin aldığı karara göre ruhsat şartlarını taşımadığı ve uygun iskanı bulunmadığı için kaçak konumunda bulunan gökdelen kısmen değil, komple yıkacak. Gökdelenin yıkımının birkaç ay sürebileceği öğrenildi. Aynı bölgede yıkılacak yapının yerine mevcut imar planı ve yönetmeliklere uygun olarak yeni bir gökdelen yapılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr